27 Aralık 2011 Salı

21 Aralık Grevine Ön Soruşturmalar

Kamu emekçilerinin 21 Aralık'taki bir günlük greviyle ilgili bazı öğretmen ve sağlıkçıklara ön soruşturma yapıldı. Eğitim Sen'den Bozgeyik, AİHM ve Danıştay kararlarının grevi suç saymadığını hatırlattı.


Kamu emekçilerinin 21 Aralık'taki bir günlük greviyle ilgili sağlık çalışanları ve öğretmenlerden ifade vermelerini istendi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) koordinasyonundaki kamu emekçileri Türkiye çapında 21 Aralık'ta bir günlük grev yaptı.

KESK Başkanı Lami Özgen de Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın "vatandaşlardan şikayet gelirse soruşturma açılabilir" sözlerini hatırlatarak küçük il ve ilçelerede özellikle eğitim ve sağlık iş kollarında ön soruşturma yapıldığını söyledi.

Özgen, grevin idari soruşturma gerektirecek bir suç teşkil etmediğini, kamu çalışanlarının yasal hakkını kullandığını söyledi.

Danıştay ve AİHM kararları var

KESK'e bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM SEN) üyeleri de greve katılmıştı.
Ankara, Antep, Diyarbakır, İzmir, İstanbul'daki okul müdürleri bazı öğretmenlerden "grev günü niye işe gelmediniz "diyerek yazılı ifadelerini istedi.

EĞİTİM SEN genel Sekreteri Mehmet Bozgeyik, hem kendi sendika üyelerine hem de başka sendikalarda olup greve katılanlardan ifade istendiğini ayrıca Kırşehir ve bazı illerde 2911sayılı "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu"na muhalefetten soruşturma açıldığını söyledi.

Bozgeyik, kamu çalışanlarının  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Danıştay kararları uyarınca "sedikal faaliyet nedeniyle bir gün göreve gelmeme hakkı" olduğunu hatırlatarak okul müdürlerinin ifade istemesinin yasal bir dayanağı olmadığını söyledi.

Konuyla ilgili örnek teşkil edebilecek  Danıştay 12. Dairesinin E.2005/5767, K.2008/225 sayılı kararının gerekçesinde şöyle deniyor:

"Olayda, davacının üyesi bulunduğu sendikanın yetkili kurullarınca alınan, üretimden gelen güçlerini kullanma çağırışına uyarak 11.12.2003 tarihinde göreve gelmediği anlaşılmış olup, davacının sendikal faaliyet kapsamında göreve gelmemesi fiilinin mazeret olarak kabulünün gerektiği, dolayısıyla 657 sayılı Yasanın 125/C-b maddesi anlamında özürsüz olarak göreve gelmemek fiilinin sübuta ermediği görülmüştür. Bu durumda, disiplin suçu teşkil etmeyen eylem nedeniyle davacı hakkında tesis olunan işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddi yolunda verilen İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet görülmemiştir."

Grev talepleri

Grevde, TTB 663 nolu kanun hükmünde kararname (KHK) ile sağlık hakkının paralı hale getirilmesine, KESK ise toplu sözleşmeli grev hakkı, asgari ücretin yükselmesi, kadrolu çalışma hakkı, tutukluların serbest bırakılmasını talep etti.

Kaynak: Bianet