23 Kasım 2011 Çarşamba

2011'de 16 Kadın Gözaltında Cinsel Tacize Uğradı

Bu sene 16 kadın gözaltında taciz veya tecavüze uğradığı için Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu'na başvurdu. Kadınları gözaltında taciz/tecavüz edenlerden 14'ü polis, biri asker, biri ise öğretmen.

Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu, gözaltında cinsel işkence raporunu Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Ve Dayanışma Günü öncesinde yayımladı. Avukatlar Eren Keskin ve Leman Yurtsever'in hazırladığı rapor, sayılarla kadına yönelik devlet şiddetinin çetelesini tutuyor.

Rapora göre, büroya bu yıl 15'i gözaltında taciz, biri tecavüz mağduru 16 kadın başvurdu. Gözaltında taciz-tecavüz suçlarını işleyenlerden 14'ü polis, biri asker, biri ise öğretmen.

Başvuruculardan biri 18 yaşın altında. Beşi Kürt, 11'i Türk olan başvurucu kadınların dördü siyasi ve savaş kaynaklı nedenlerden, 12'si ise adli suçlardan gözaltına alınmış. Kadınların yedisi korktuğu için hukuki işlem yapılmasını istemezken, yedisi iç hukuk yolları kapandıktan sonra davadan vazgeçmiş. İki dava ise Ceza Mahkemelerinde görülmeye devam ediyor.

14 yılda 345 başvuru

1997-2011 yılları arasında Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Bürosu'na 345 başvuru yapıldı. Bu başvuruların 30'u yurtdışında yaşayan kadınlardan, 41'i Türkiye'de cezaevinde bulunan kadınlardan geldi.

345 başvurudan 80'ini tecavüz, 265'ini cinsel taciz vakaları oluşturuyor. Ayrıca iki başvurucu kadın tecavüze uğradıktan sonra intihar etti, bir kadın işkence sonucu öldürüldü, 14 yaşındaki bir kız çocuğu tecavüze uğradıktan sonra akrabaları tarafından "namus temizleme" gerekçesiyle öldürüldü, bir kadın işkencenin uzun vadeli etkisi sonucu Aralık 1999 tarihinde öldü. Bir kadın işyerinde tecavüze maruz kaldı. Ailesi hakkında ölüm kararı çıkardı.

1997'den beri büroya başvuranların 43'ü 18 yaş altı kız çocuklarından oluşuyor. Suçu işleyen faillerden 253'ü polis, 91'i jandarma/asker, 17'si özel tim, 43'ü infaz memuru, dördü itirafçı, biri gazeteci, biri öğretmen, 24'ü adli tutuklu, biri belediye başkanıi biri adliye görevlisi bekçi.

Başvurucu kadınlardan 250'si Kürt, 87'i Türk, biri Alman, dördü Roman, biri Bulgar, biri Romen ve biri Avusturyalı.

17 yıllık raporun geri kalanına ulaşmak için tıklayın.

Kaynak: Bianet