30 Ekim 2011 Pazar

YÖK 30. Yılında Ankara'da Protesto Edildi

YÖK, kuruluşunun 30'uncu yılında da öğrenciler tarafından protesto edildi. Ankara'da gerçekleştirilen eylemde, 12 Eylül darbesinin ürünü olan YÖK'ün kaldırılması talep edildi.

30 yıl önce, 6 Kasım 1981 yılında 12 Eylül darbecileri tarafından kurulan Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), bu yılda öğrenciler tarafından protesto edildi. Genç-Sen, Halkların Demokratik Kongresi Gençliği ve TÜM-İGD'nin düzenlediği eyleme Ankara'nın çeşitli üniversitelerinden yüzlerce öğrenci katıldı. Ankara Kolej Meydanı'nda saat 12.00'de biraraya gelen öğrenciler, "YÖK'e ve YÖK düzenine başkaldırıyoruz" pankartı arkasında Sakarya Meydanı'na yürüdü.

Bu yıl 6 Kasım Kurban Bayramı'na denk gelmesi nedeniyle eylem bir hafta önce yapıldı. Yürüyüş boyunca sık sık "YÖK kalkacak, polis gidecek üniversiteler bizimle özgürleşecek", "Eşit, Parasız, Bilimsel, Anadilde eğitim" sloganlarını atan öğrenciler yürüyüşün ardından Sakarya Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eylemi örgütleyen kurumlar adına yapılan ortak açıklamada, YÖK'ün 12 Eylül askeri darbesinin bir ürünü olduğu ve kurulduğu günden beri üniversitelerin üzerinde "Demokles'in Kılıcı" gibi sallandığı söylendi. YÖK'ün eğitim sistemini paralı hale getiren bir kurum olduğunu söyleyen öğrenciler, her yıl harçlara yapılan zamlarla emekçi çocuklarının üniversitelere girmesinin zorlaştırıldığını vurgulandı. Eğitimin paralı, baskıcı, ırkçı ve cinsiyetçi bir hale getirilmesine karşı çıkanların ise tutuklamalar ve soruşturmalarla yıldırılmaya çalışıldığını belirten öğrenciler, YÖK'ü yıkana kadar, YÖK ile hesaplaşmaya devam edeceklerini vurgulayarak açıklamayı sonlandırdı.

Açıklamanın ardından öğrencilerin yürüttüğü mücadelede ve eylemlerde sürekli yanlarında olan araştırmacı-yazar Temel Demirer söz aldı. Konuşmasına, eylem nedeniyle Sakarya Meydanı'nda bulunan yüzlerce çevik kuvvet polisine dikkat çekerek başlayan Demirer, bu kadar fazla sayıda polisin alanda bulunmasının YÖK'e, AKP'ye ve emperyalizme karşı mücadele yürüten gençlerden, devletin ne kadar çok korktuğunun bir göstergesi olduğunu belirtti. Şili'de öğrencilerin yaptığı eylemleri örnek gösteren Demirer, Türkiye'nin de yakında Şili'ye döneceğinden emin olduğunu vurgulayarak sözlerini sonlandırdı.

Öğrenciler, Temel Demirer'in konuşmasından sonra halaylarla, türkülerle eylemlerini sonlandırdı.

Kaynak: Bianet