27 Ekim 2011 Perşembe

Orman Bakanı: Barajlara karşı çıkmak cinnettir

Polisin sert müdahalesi, gözaltılar, Terörle Mücadele Yasası kapsamında yargılamalar ve tutuklamalara maruz kalan yaşam alanı savunucularını Bakan Eroğlu da hedefine aldı. Eroğlu, "Barajlara karşı çıkmak cinnettir" dedi.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda, "Hidroelektrik Santral Projelerindeki Problemler ve Çözüm Önerileri" toplantısı düzenlendi. Toplantıya katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, her toplantıda HES projeleriyle ilgili bir takım problemlerin gündeme geldiğini, ancak sorunların azaldığını iddia etti. Eroğlu, hidroelektrik santraller ve barajların Türkiye için son derece elzem ve devletin geç kaldığı yatırımlar olduğunu öne sürdü.

HES'lerin suyu tüketmediğini savunan Bakan Eroğlu, "Kamuoyunda bir yanlış anlayış var. Sanki hidroelektrik santraller suyu tüketiyor, dereyi kurutuyor. Bu yanlıştır, özellikle belirtmek istiyorum. Ayrıca barajlara karşı da bazı çevreler tarafından tepki var. Bu da fevkalade yanlıştır. Barajlara karşı çıkmak cinnettir. Çünkü Türkiye'nin coğrafi durumu, iklim şartları nedeniyle sürekli yağmur yok. Yaz aylarında insanlar daha çok su sarf ediyor. Yazın derelerdeki su azalıyor, o zaman da su ihtiyacı azami seviyeye ulaşıyor. Dolayısıyla yağan yağmuru biriktirip, yaz aylarında kullanmamız gerekir. Bu da baraj yapımının zaruret olduğunun açık bir göstergesidir" iddiasında bulundu.

Suyun gücünden istifade etmek gerektiğine öne süren Eroğlu, enerji sorununun HES'lerle çözüleceğini ileri sürdü.

'ÖZEL SEKTÖRE ŞÜKRAN BORÇLUYUZ'

HES projeleriyle kasaları doldurulan sermayedarlara şükran borçlu olduklarını dile getiren Bakan Eroğlu, patronlara teşekkür etti: "Türkiye'deki özel sektöre teşekkür ediyorum. Sizler bizim yükümüzü taşıyorsunuz. Aslında devlet şükran borçludur."

Bakan Eroğlu tepkilerin bazı kişiler tarafından kışkırtıldığını ileri sürdü, vatandaşın maksatlı ya da bilmeden olumsuz bilgilendirildiğini söyledi. Bakan Eroğlu, HES'lerin doğa dostu olduğunu ileri sürmesine karşı, HES projelerinin başladığı birçok bölgede, kuraklık, çölleşme, bitki ve hayvan türlerinin yok olması süreçleri yaşanıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Solaklı Vadisi, Rize'de, Giresun'da, Ordu'da, her tarafta örnek dereler seçiyoruz. HES'lerin yoğun olduğu yerler. Sizlerden de yardım istiyorum. Buralardaki HES'lerden önceki mevcut durumu tespit edeceğiz, daha sonra onunla ilgili muhteşem bir proje hazırlıyoruz" dedi.

Bakanın sözünü ettiği Trabzon'un Solaklı Vadisi'nde HES protestocularına polis sert bir şekilde müdahale etmiş, gözaltına alınan HES karşıtları kısa süreli tutuklanmıştı.

Kaynak: ETHA