22 Ekim 2011 Cumartesi

Medya savaşın dilinde ısrarcı

Türkiye medyası, Hakkari’deki saldırının ardından da savaşın dilini konuşmayı sürdürdü. Çoğu gazete saldırı sonrasında Cumhurbaşkanı Gül’ün “İntikam” sözünü büyük puntolarla işledi. Başlığında ‘Barış’ı kullanan tek gazete, gazetemiz BirGün oldu. BirGün dün siyah zeminli ön sayfasını tamamen ‘Tek yol Barış’ manşetine ayırdı.

ULUSALCILAR: HÜKÜMET İSTİFA

Ulusalcı basının manşetlerinde, hükümete yönelik suçlamalar dikkat çekti. Ulusalcı gazetelerin iç sayfalarında da, “Saldırının sorumlusu Habur sürecidir” yorumları yapıldı. Belli başlı ulusalcı gazetelerin saldırıyı haberleştirme tarzı şöyle oldu; “AKP Türkiye’mizi savunmasız bıraktı” üst başlığının altına kocaman puntolarla “24 Şehit” yazan Aydınlık, logonun solundaki kutuda “DERHAL!” başlığının altına şu üç talebi yazdı: “- Anayasa çalışmaları durdurulsun –CHP’ye MHP komisyondan çekilsin –Silivri ve Hasdal tutsakları bırakılsın.” Logonun sağındaki logoda ise Habur’dan Türkiye’ye giren PKK’lilerin fotoğrafı basıldı ve “Habur’dan kollarını sallayarak girmişlerdi” başlığı atıldı. Saldırıdan hükümeti sorumlu tutan bir başka ulusalcı gazete bu cenahın en çok satan gazetesi olan Sözcü oldu. “Bu Kafayla Giderseniz Şehitler de Ölür Vatan da Bölünür” manşetiyle çıkan Sözcü’nün manşet spotunda, “Vatan evlatları şehit oluyor, terörü bitirmesi gereken Tayyip sanki sorumlu değilmiş gibi muhalefeti ve medyayı suçluyor” ifadelerine yer verildi. Yeniçağ da "Hükümet istifa" manşetiyle çıktı.

CUMHURİYET NİSPETEN SAKİN

Cumhuriyet, ulusalcı basın içinde nispeten soğukkanlı bir anlayış gösterdi. Üst başlıkta, “Çukurca’daki hain saldırılar Türkiye’nin dört bir yanına ateş düşürdü” ifadesine yer veren gazete, “Acı, öfke ve isyan” manşetiyle çıktı.

AKŞAM KISMEN SAĞDUYULU

Merkez medyada, savaş çığlıklarında biraz olsun uzak duran tek gazete Akşam oldu. Tıpkı diğer gazeteler gibi, ‘hainler’, ‘ülke ayakta’ gibi ifadelere yer veren gazete, “İnadına Meclis” çıktı. Spotta, “Yeni anayasa için ilk adımın atıldığı gün gelen 24 şehit haberi meclis’i durdurmadı. Uzlaşma Komisyonu, darbe anayasasını değiştirmek için toplandı. Çiçek: ‘Taviz yok’ dedi: Bağrımıza taş basacağız. Bu yoldan dönmeyeceğiz” ifadelerine yer veren Akşam ana akım medyada bir nebze olsun sağduyusunu koruyabilen tek gazete oldu.

MİLİTARİZMİN ÖNDE GİDENLERİ

Militarizmin amiral gemisi Hürriyet, “İntikamımız büyük olacak” manşetiyle çıktı. “Yıkılmadık” manşetini atan HaberTürk saldırıyı “22 Kentten 24 şehidin verildiği alçak saldırı sonrası, Türkiye tek yumruk oldu. Cumhurbaşkanından sade vatandaşa, doğudan batıya herkes lanet yağdırdı” ifadeleriyle haberleştirdi. Vatan da “Alçaklara öfke” manşetini attı.

RADİKAL LANETİ ‘ŞEHİR’DE OKUDU

Ana akım medya içinde en ilginç tavır Radikal’den geldi. Zira Radikal gazetesi, taşra baskısında “Bu acı hepimizin” şeklinde, görece barışçıl bir manşet atarken, şehir baskısında, “Terörün lanet yüzü” başlığını atarak, militarist koroya katıldı.

SUÇLU: FEHMAN HÜSEYİN

Hükümet yanlısı ya da siyasal İslam tandanslı olarak bilinen gazeteler, en savaşçı çığlıkları yükselten gazeler oldu. Star “Alçaklığın Zirvesi” manşetini attı. “Yetmiyor” manşetiyle çıkan Milli Gazete haberi şu ifadelerle duyurdu: “30 yılda 30 bin can verdik yetmedi. Kundaktaki bebekleri katlettiler yetmedi. Masum insanları katlettiler yetmedi… Yetsin artık… İslam kardeşliği hepimize yeter.” Yandaş medyada, eylem emrini Suriye asıllı Fehman Hüseyin’in verdiğine dair yorumlar ağırlık kazandı. Bu iddiayı birinci sayfada en büyük veren Yeni Şafak oldu. “Vampirler kana doymuyor…” başlığıyla çıkan gazetenin spotunda, “Suriyeli terörist Fehman Hüseyin’in verdiği talimatla saldıran hainler 24 askeri şehit etti…” ifadeleri yer aldı.

‘ŞEYTANLAR KUDURDU’

Her zamanki gibi bu cenahtan en ‘kuduruk’ birinci sayfa Yeni Akit’ten geldi. “Şeytanlar Kudurdu” manşetiyle çıkan gazete, haberi şu ifadelerle duyurdu:

“ABD, İsrail, batılı şer odakları, TSK içindeki cuntacıların taşeronu PKK, Çukurca’da sınır birliğine saldırarak 24 Mehmetçiği şehit etti. Yeni ve sivil anayasadan rahatsız olan şeytanların bu hain saldırılarına topyekun lanet yağdı.”

Kaynak: Birgün