26 Ekim 2011 Çarşamba

Kuzey Kıbrıs 16 Kürt Öğrenciyi Sınır Dışı Etti

Kuzey Kıbrıs'ta Bakanlar Kurulu 16 Kürt üniversite öğrencisini sınırdışı etme kararı aldı. Dört kişinin sınırdışı edildiği diğer 12'sinin ise arandığı bildirildi. Parti ve sendikalar, elçilik önünde kararı protesto etme kararı aldı.

Kuzey Kıbrıs'ın çeşitli  üniversitelerinde, 19 Ekim'de Hakkari Çukurca'da 24 askerin ölmesinin ardından çeşitli protesto eylemleri yapıldı. Cuma günkü eylemde (21 Ekim) protestocularla, Kürt öğrenciler arasında yaşanan kavgada, dört Kürt öğrenci tutuklandı.

Ertesi gün Bakanlar Kurulu bu öğrencileri de kapsayan 16 kişi hakkında sınır dışı etme kararı aldı. Tutuklu dört öğrenci sınır dışı edildi; diğer 12 öğrencinin ise arandığı bildirildi.

Yeni Kıbrıs Partisi (YKP) Yürütme Kurulu Sekreteri Murat Kanatlı, son bir haftadır yaşanan gerginliği bianet'e anlattı.

* Mağusa, Girne ve Lofkoşa'daki üniversitelerde çarşamba, perşembe ve cuma günü ülkücü gruplar, 24 askerin ölmesini protesto etmek için zaman zaman Rekötörlerin de katılımıyla çeşitli eylemler düzenledi. Bu eylemlerde, "Kıbrıs'ta katliam yapacağız" gibi provokatif, milliyetçi ve şovenist sloganlar atıldı.

* En son cuma günü, Lefkoşa'daki Yakın Doğu Üniversitesi'nde ülkücü öğrenciler, ölen askerler için mevlit yaptı. Ardından da Rektörlüğe yürümek istedi. Bu esnada Kürt öğrencilerle, ülkücü öğrenciler arasında taşlı, sopalı kavga çıktı. Kesinlikle burada provokasyon yapıldı.

* Bunun üzerine polisler ellerinde zaten var olan listelerdeki Kürt öğrencileri aramaya başladı; olaylar esnasında kütüphaneye kaçan dört öğrenciyi tutukladı. Polisler ellerinde liste olduğunu ve onları aradıklarını da bizzat söyledi.

"Okulu bitirmesine üç ay kala..."

* Ardından da cumartesi günü Bakanlar Kurulu, tutuklanan dört öğrencinin de içinde olduğu 16 öğrenciyi sınır dışı etti. Ancak bu kararın yazılı olduğu o günkü resmi gazete, polislerce toplatıldı ve biz bu gazeteye ulaşamıyoruz. Dolayısıyla bu sayı daha fazla da olabilir; elimizde kesin bir bilgi yok.

* Sınır dışı etme kararı tamamen taraflı ve siyasi. Türkiye Cumhuriyeti'nden alınan talimatla yapıldı. Bugüne kadar siyasi nedenlerle Kuzey Kıbrıs'tan sınır dışı edilen birçok kişi oldu ancak sadece kavga ettiği için ilk defa insanlar sınır dışı ediliyor.

Kanatlı, sokaklarda ülkücülerin sürekli provokatif eylemler yaptığını, sendika ve partilere de tehditkar davranışlarda bulunduğunu ekledi.

Kuzey Kıbrıs'ta okuyan bir sürü Kürt öğrenci olduğunu söyleyen Kanatlı, sınır dışı edilen öğrencilerden okulu bitirmesine üç, dört ay kalmış ya da sadece bir dersi kalmış öğrencilerin de olduğunu söyledi.

Sendika ve partiler protesto edecek

Bugün, YKP, Birkeşik Kıbrıs Partisi (BKP), Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN), Kıbrıs Türk Öğretmenleri Sendikası (KTÖS), Baraka Kültür Merkezi, öğrencilerin sınır dışı edilme kararını protetso etmek için Türkiye elçiliği önünde basın açıklaması yapacak.

Yeni Düzen Gazetesi'nden Didem Menteş'in haberine göre, Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Bektaş,  sınır dışı edilen Kürt kökenli öğrencilerin Bakanlar Kurulu'nun konu ile ilgili kararından önce "Okuldaki huzur ve sükuneti bozdukları" gerekçesiyle üniversiteden ihraç edildiklerini belirtti.

Kaynak: Bianet