24 Ekim 2011 Pazartesi

Hopa Davasında Beş Kişi Adliye'de

Seçimler öncesi Başbakan'ı protesto eden ve tutuklanan 15 kişiden beşi mahkemeye çıkarılırken dışarıda da tutukluların yakınlarıyla polis arasında gerginlik yaşandı.

Başbakan Recep Erdoğan'ın 31 Mayıs'ta Hopa'da düzenlediği miting sırasında protesto gösterisi düzenleyen ve "polise mukavemet", "devlet malına zarar vermek" gibi suçlamalar nedeniyle tutuklanan 15 kişiden beşi bugün mahkemeye çıkarıldı.

Şafak Ustabaş, İdris Akbıyuk, Şinasi Gümüşkaya, Cengiz Akyüz ve Şaban Kotil'in yargılandığı davanın ilk duruşması öncesinde küçük çaplı olaylar yaşandı.

Tutukluların yakınlarından Barış Akbıyık, bianet'e yaptığı açıklamada, tutuklu arkadaşları mahkemeye getirilirken 300 kişinin Hopa Meydanı'nda toplandığını söyledi.

Burada çeşitli siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve ailelerin basın açıklaması yaptığını söyleyen Akbıyık, beş aydır tutuklu olan arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep ettiklerini ifade etti. Arkadaşlarının herhangi bir şekilde terörle alakası olmadığını, çayına, suyuna, doğasına sahip çıkan kişiler olduklarının altını çizen Akbıyık, Başbakan'ın ilçelerine gelerek ortamı gerdiğini sözlerine ekledi.

Basın açıklamasının ardından Adliye önüne yürüme kararı aldıklarını, ancak burada polisin kendilerine müdahale ettiğini anlatan Akbıyık, küçük çaplı arbedede polisin gaz bombası kullandığını söyledi.

Olayların ardından barikatı açan polis, tutuklu yakınlarının Adliye önünde beklemesine izin verdi.

Duruşma sürüyor.

Kaynak: Bianet