22 Ekim 2011 Cumartesi

'Gerzeliler şimdi daha kararlı'

Doğasına, toprağına sahip çıkmak için termik santrallere karşı direniş başlatan Gerzeliler şimdi de soruşturmalara karşı direniyor. Av. Emre Baturay Altınok, bu soruşturmaların Hopa olaylarının ardından çevre mücadelesine karşı geliştirilen yıldırma politikalarının hukuki boyutu olarak değerlendiriyor ve ekliyor: "Bu soruşturmalar direnişi kırmadı, aksine daha da güçlendirdi."



Sinop Gerze'de termik santrallere karşı direniş devam ediyor. Sinop'un Gerze İlçesi Yaykıl Köylüleri, aylardır köylerinin girişine kurdukları çadırlarda yaşıyor. 6 Ağustos'ta kurulan çadırlarda 300 ile 500 kişi gece gündüz nöbet tutuyor.

Doğasına, toprağına sahip çıkmak için Anadolu Grubu'nun termik santraller yapma girişimlerine karşı direniş başlatan Gerzeliler, haklarında açılan soruşturmalara karşı da direnmek zorunda kalıyor.

Sinop'un Gerze İlçesi Yaykıl Köyü'ne yapılmak istenen termik santrale karşı 2 yıldır mücadele eden Gerzelilere polis ve jandarma müdahale etmiş, 6 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 5 kişi ifadelerinin ardından serbest bırakılırken, Volkan Özcan polise taş attığı gerekçesiyle tutuklanmıştı. 45 gün devam eden takikat sonucunda 106 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. Bunlardan 5'i iş makinalarına karşı molotof kullandıkları iddiasıyla evlerinden gözaltına alındı. İki gün önce başlayan soruşturmalar dün gece itibariyle sona erdi.

106 KİŞİNİN İFADESİ ALINDI

Konuyla ilgili ETHA'ya bilgi veren Av. Emre Baturay Altınok, bu soruşturmaları çevre mücadelesi yürütenleri yıldırma politikası olarak değerlendirdi.

106 kişi hakkında kolluk kuvvetlerine muhalefet, mala zarar verme (hem emniyet araçlarına, iş makinelerine, sondaj araçlarına), 2911 toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasına muhalefet olmak üzere üç koldan soruşturma açıldığını belirten Altınok, 5 gencinde molotof kullandığı iddiasıyla iki gün önce evlerinden gözaltına alındıkları bilgisini verdi. Dün akşam saat 21.00'a kadar süren savcılık işlemlerinin ardından ifadeleri alınan kişilerin tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk edildiğini söyleyen Altınok, yaklaşık 2,5 saat süren sorgulamanın ardından gençlerin serbest bırakıldığını açıkladı.

'ÜÇÜNCÜ KEZ İZİNSİZ GELDİLER, BİZDE ENGEL OLDUK'

Savcılıkta ifadesi alınan 106 kişiye, "mala zarar verdiniz mi, hangi amaçla orada bulunuyorsunuz, bireysel çabalarınızla mı olay yerine gittiniz yoksa organize bir çağrıyla mı orada bulunuyordunuz" gibi sorular yönelttiğini belirten Altınok, bu sorulara verilen cevapları şöyle özetledi: "İnsanlar kendi imkanları ile orada bulunduklarını ve şirketin daha önce iki kez izinsiz bir şekilde orada sondaj çalışmaları yapma girişiminde bulunduğunu bildiklerinden üçüncü kez yine izinsiz bir şekilde geldiklerini bildiklerinden engellemek amacıyla orada bulunduklarını, anayasal hak olarak toprağı ve suyu korumak adına orada bulunduklarını ve şirketin malına herhangi bir zarar vermediklerini protesto haklarını kullandıklarını ve polisin protestoculara karşı orantısız bir güç kullandıklarını ve buna bağlı olarak ortalığın karıştığını kendilerinin meşru müdafaa sınırları içinde kendilerini koruduklarını ifade ettiler."

'GERZELİLER ŞİMDİ DAHA KARARLI'

Gerzeliler hakkında başlatılan bu soruşturmaların Hopa'da yaşanan olayların bir uzantısı olduğunu belirten Av. Emre Barturay Altınok, "Bu anlamda çevre mücadelesi içindeki direnişleri ciddi bir hukuk ve ceza yaptırımları ile sıkıştırma söz konusu. 45 gün süren takikat söz konusu ama ifade alma işlemlerini ve ceza istemlerini son iki güne sıkıştırdılar. İnsarlarda yılgınlık yaratma amacı taşıyor bu girişimler. Ama tam tersine bu durum insanlarda motivasyonu artırdı ve direnç kuvvetlendi. Haklı mücadele durmuyor, aksine kararlılıkla devam ediyor" dedi.

Kaynak: ETHA