28 Ekim 2011 Cuma

BDP Van Raporu: ‘Acil İhtiyaç Çadır Ve Battaniye’

Van’da meydana gelen 7,2’lik depremin üzerinden beş gün geçti. Depremin etkisinin büyük olduğu Erçiş başta olmak üzere birçok ilçede yüzlerce insan enkaz altında. Çadır ve battaniye ihtiyacı ise ihtiyaçlar listesinde en başta geliyor. Barış ve Demokrasi Partisi Van’da meydana gelen deprem üzerine bir rapor yayınlandı. Raporda: ‘Şehir merkezinde 50 bin üzerinde çadır ve mevsimden kaynaklı 100 bin üzerinde battaniye ihtiyacı bulunmaktadır’ denildi. 

‘Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı: 534 ölü, 2300 yaralı var’

Raporda AFAD’ın 27 Ekim itibariyle Van depreminde ölen ve yaralanan insan sayısına dair yaptığı açıklamaya yer verildi. Açıklamaya göre:’ Depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 534, yaralıların sayısının 2300 olduğu kaydedildi’  denildi.

‘Van merkeze bağlı köylerde şu ana kadar hayatını kaybeden insan sayısı 72’dir.’

89 bin konutun bulunduğu Van’da %60 konut hasar görmüş durumda. Can kayıplarının meydana geldiği Van merkeze bağlı köylerde yaşanan can kayıpları ise raporda şöyle yer alıyor: ’ Adıgüzel: 1, Alakaöy: 10, Arısu: 2, Canik:  10, Dağgönül:  10, Dibekdüzü: 10, Gedikbulak: 7, Gülsünler: 2, Güveçli: 14, İkkaynak: 1, Mollakasım: 1, Yaylıyaka: 2, Yemlice: 2 kişi yaşamını yitirmiştir.’ Yaralı sayısının ise henüz kesin olarak belirlenemediği belirtildi.

‘Erciş İlçe merkezi ve köylerde acil çadır ve battaniye ihtiyacı devam etmektedir.’

Raporda, depremde en yoğun yıkımın yaşandığı merkez ilçe olan Erciş’e büyük bir yer ayrıldı. Şehir merkezinde ki çok katlı binaların %80’nin yıkıldığı belirtilen raporda Erçiş’e dair ayrıca şu bilgilere yer verildi: ‘ Kentte 27 Ekim 2011 tarihi 14.00 saati itibariyle hala arama ve kurtarma çalışmaları 50 binada devam edildiği kaydedilmiştir. Arama ve kurtarma çalışmaları yetersizdir. Kentin dinlenme alanları olan kafelerin olduğu bölgede enkaz altında yüzlerce kişinin olduğu tahmin edilmektedir.
Arama/kurtarma çalışmaları, sivil savunma, AKUT, GAP Belediyeler Birliği tarafından çeşitli belediyelerden gönderilen kurtarma ekipleri, Erzurum, İstanbul ve diğer illerden gelen ekipler tarafından sürdürülmektedir (27 Ekim 2011).

Erciş İlçe Merkezinde iki bölgede çadır kent kurulmuştur. Çadır kentlerin toplam 2000 çadırdan oluştuğu belirtilse de yerel kaynaklar sayının 1000’i dahi bulmadığını ifade etmektedir.

Erciş Merkez ve köylerinde çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bilgilerine ulaşılmıştır. Her saat değişen bilgilerden dolayı İlçe ve köy bazındaki kayıplar hakkında net bir bilgi alınamıyor. Erçiş’e bağlı köylere 27 Ekim 2011 Tarihi itibariyle hala tümüyle ulaşılmamış, arama kurtarma çalışmaları tamamlanmamış ve hasar tespiti yapılmamıştır.’

Raporda BDP’li belediyelerin yapmış oldukları yardımlara da yer verildi

Raporda GAP Belediyeler Birliğinin yardımlar konusunda ki açıklamasına da yer verildi. Açıklamaya göre GAP Belediyeler Birliğine bağlı 55 belediyenin, depremzedelere yaptıkları yardımlar şöyle: ‘43 TIR, 258 kamyon, 23 kamyonet, 16 iş makinesi, 2 su tankeri, 4 pikap, 7 transit, 4 toplu taşım aracı, 2 kurtarma aracı, 15 kişilik arama kurtarma ekibi, 26 hemşire gönderildi. Ayrıca 9 bin kişiye sıcak aş imkânı sunan seyyar mutfak, sağlık ekibi ve çok sayıda ambulans gönderildi.’

 Raporda ayrıca Van’a bağlı Özalp, Saray, Gürpınar, Başkale, BAHÇESARAY, Gevaş, Muradiye, Çatak ve Edremit ilçeleri hakkında da bilgi verildi. Rapora göre bu ilçelerde can kayıpları olmazken çok sayıda hasarlı binanın olduğu belirtildi.

Kaynak: KaosGL