24 Ekim 2011 Pazartesi

"500 Bin İnsan Açıkta"

Depremin üzerinden 24 saat geçtikten sonra Van halkının ihtiyaçlarının ne denli büyük olduğu ortaya çıkıyor. Van Belediye Meclis Başkanı Sabri Abi yardımların yetersizliğini, kentte 500 bin kişinin dışarıda olduğunu söylüyor.

Van'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin üzerinden 24 saat geçti. Van Belediyesi Acil Koordinasyon Merkezi'nde görevli Van Belediye Meclis Başkanı Vekili Sabri Abi, bianet'e yaptığı açıklamada henüz yeterli yardımın ulaşmadığını belirtti.

Sabri Abi ihtiyaçlarının öncelikli olarak çadır ve battaniye olduğunu söyledi. "Gıda dahil bütün maddelere ihtiyaç var ama çok büyük oranda çadır ihtiyacı var. Çevre illerden, belediyelerden yardım geliyor ama yetmiyor. Kızılay aşağı yukarı sekiz bin çadır olduğunu söylüyor ama 100 bin de yetmez, halkın tamamı dışarıda. Van'ın yüzde 60'ı yıkılmış durumda. Köyler de durum çok kötü, çok hasar var; 30-40 köy yerle bir olmuş. Türkiye'nin her yanından yardım etmek isteyenler var ama bize henüz ulaşan bir şey yok. Yardımlar yetmiyor. Jeneratör de önemli ihtiyaç. Van'da en az 500 bin insan dışarıda."

Abi, koordinasyonda fazla sorun olmadığını ancak malzeme eksiğinin büyük olduğunu, her mahalleye yetişilemediğini, yardımların Van Belediyesi'nin kriz merkezinde toplandığını, oradan ihtiyacı olan yerlere dağıtıldığını söyledi; caddelerde tahribatın az olduğunu, yolların açık olduğunu anlattı.

Seyyar baz istasyonu yok

Van Belediyesi Acil Koordinasyon Merkezi'nde çalışan Kazım Kurt ise bazı köylerin durumunun çok kötü olduğunu teyid ederek malzeme dağıtımının köylerin durumuna göre belirlendiğini, tümüyle yıkılan köyler olduğunu ve onlara öncelik verildiğini anlattı.

Kurt özelikle çevre köylerle iletişimin sorunlu olduğunu, telefon haberleşmesinin olmadığını, iletişimin karayoluyla sağlandığını bildirdi. Telefon haberleşmesi için seyyar baz istasyonu gönderilip gönderilmediğini sorduğumuzda da hiç gönderilmediğini söyledi.

Kurt, arama kurtarma ekipleri hariç gönüllüler ve belediye personelinden oluşan yaklaşık 300 kişinin çalıştığını belirtti ve şu ana kadar çevre illerden ellerine en fazla battaniye, gıda ve çadır ulaştığını ancak özellikle çadır ihtiyacının çok olduğunu vurguladı.

Kızılay iki çadırkent kurdu

Türk Kızılayı ise yaptığı açıklamada 96 kişilik uzman ekiple deprem bölgesine ulaştığını duyurdu. Çadır kurulumu çalışmalarının sürdüğü belirtilen açıklamada bölgeye 7496 çadır ve 22.229 battaniye gönderildiğini bildirdi.

Kızılay ilk planda sevk edilenleri şöyle sıraladı: 7496 çadır, 8 toplu barınma çadırı, 22.229 battaniye, 3812 katalitik soba, 1719 mutfak seti 1120 gıda kolisi, 2320 içme suyu, 5000 ekmek ve 500 kumanya, bir adet mobil fırın ve 21 seyyar mutfak.

Kızılay Erciş stadyum alanında ve Van-Erciş yolunda iki çadırkent oluşturdu. Van'daki aşevi de afetzedeler için yemek çıkarıyor. Ayrıca depremden etkilenenlere psikososyal destek vermek üzere uzman psikologların da bölgede görevlendirildiği duyuruldu.

Yüce Yöney/Bianet
Kaynak:
Haberlink