21 Eylül 2011 Çarşamba

Kadınlar İşçi Sayılmak İstiyor

Ev eksenli çalışan kadınlar, yeni iş yasasında kendilerinin de yer alması ve sosyal güvenlik haklarının güvenceye alınmasını için imza kampanyası başlattı.


Ev Eksenli Çalışan Kadınlar ve Sosyal Haklar Derneği, yeni iş yasasında işçi sayılmak ve işçilik haklarından yararlanabilmek için imza kampanyası başlattı.

İmza mektubunda, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Evde Çalışma Sözleşmesi kapsamında ev eksenli çalışan kadınları iş yasası kapsamında olduğu, bu yüzden iş mevzuatının ev seksenli çalışmanın tüm biçimlerini kapsayacak şekilde düzenlenmesi talep edildi.

Mektup şöyle:

"Biz, giderek büyüyen çalışanlarız ve sosyal bir tarafız. Kamu ve devlet politikalarında görünür olmak, taleplerimize cevap bulmak istiyoruz. Bu politikaların oluşturulmasında yer almak istiyoruz.
Bizler, ev-eksenli çalışan kadınlarız. Çalışan olmamıza bağlı iş ve sosyal güvenlik haklarımızı istiyoruz.

Meclise gidecek olan yeni çalışma yasasında bu düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz.

ILO Evde Çalışma Sözleşmesi dahilinde (no.177), bağımlı nitelikteki ev-eksenli çalışanlar olarak artık iş yasası kapsamındayız. İş mevzuatının, ev-eksenli çalışmanın tüm biçimlerini kapsayacak şekilde, ev-eksenli çalışanların işçilik haklarından yararlanmasını sağlar hale getirilmesini istiyoruz.

Yerel yönetimlerin, ev-eksenli çalışma ve bu alanda çalışan kadınların sorunlarının çözümünde, sorumluluk üstlenmesini ve bu sorumluluğu öncelikli işleri arasında alıp, gerçekleştirmesini istiyoruz. Bu sorumluluklar istihdam, kreş ve yaşlı-hasta bakım hizmetleridir. Bu hizmetler yaygın şekilde, ücretsiz ya da çok düşük ücretli olmalıdır."

Kaynak: Bianet

İmzalamak için tıklayınız.