16 Ağustos 2011 Salı

Ulaşım Zammına Tepkiler

Toplu taşıma araçlarına getirilen ulaşım zammına karşı Halkevleri, İstanbul İdare Mahkemesi'ne zammın iptali için başvuru yaptı. ESP de Metrobüs'e ücretsiz binme eylemi yaptı.


UKOME'den (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) yapılan açıklamayla dün (15 Ağustos) uygulanmaya başlanan ulaşım zammına Halkevleri ve Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nden (ESP) tepki geldi.

İETT'nin internet sitesinden "zam yapıldı" yerine "Toplu taşıma ücretlerinde ayarlama yapıldı" diyerek duyurduğu ulaşım zammına gerekçe olarak, "personel giderleri ve akaryakıt fiyatları, enflasyon oranlarına bağlı olarak malzeme ve yedek parça girdi maliyetindeki artışlar" gösterildi.

Yeni tarifeye göre,  tam kontör 1,75 lira, öğrenci 1 lira, tek geçişlik bilet fiyatı 3 lira. Kademeli bilet sisteminin uygulandığı metrobüste yolcular üç durağa kadar tam 1,45 öğrenciler  0,85 lira, üç durak sonrası için tam 2,10 öğrenciler ise 1 lira. Metrobüste iki saatlik aktarma süresi devam ediyor. Mavi kart aylık tam 140,00 TL, indirimli, öğrenci 70,00 TL, diğer (öğretmen-yaşlı)  80,00 TL olarak belirlendi.

"Asgari ücretin yüzde 21'i ulaşıma"

Ulaşım zammına ilk tepki Halkevleri'nden geldi. Yenibosna İstanbul İdare Mahkemesi önünde toplanan Halkevleri üyeleri, yaptıkları basın açıklamasında halkın ekonomik durumu her geçen gün daha kötüye giderken yapılması gerekenin ulaşım bedellerinin düşürülmesi olduğunu söyledi.
"Ülkemizde asgari ücret net 658,95 TL'dir. Zamla birlikte, asgari ücretle çalışan bir işçiden örneğin aylık mavi kart kullanıyorsa maaşının yüzde 21'ini yola vermesi istenmekte."

Saat 06.00-09.00 ve 17.00-20.00 saatleri arasında parasız ulaşım hakkı istediklerini belirten eylemciler, açıklamanın ardından İstanbul İdare Mahkemesi'ne ulazım zammının  iptali için başvuruda bulundu.

"Yüzde 16 zam"

Etkin Haber Ajansı'na (ETHA) göre, zamma diğer tepki ise ESP İstanbul üyeleri tarafından geldi. Mecidiyeköy Metrobüs durağı önünde toplanan grup, basın açıklamasında ulaşıma yine yüzde 16 zam yapıldığını hatırlattı.

"Bir yandan zam yapılırken diğer yandan aynı hizmeti kartı olana 1.75 TL'ye, olmayana ise 3 TL'ye satan Büyükşehir Belediyesi alenen soygun yapıyor. Ayrıca, Halk otobüslerinde para kullanımı yasaklanarak 3 bin kişi işinden edildi."

Açıklamanın ardından grup, Metrobüs'e ücretsiz binerek tepkilerini gösterdi.

Kaynak: Bianet