15 Ağustos 2011 Pazartesi

Tolga Ceylan'ın Akıbeti İğneada'da Soruldu

Yedi yıl önce İğneada'da kaybedildiği iddia edilen Tolga Baykal Ceylan'ın akıbetini sormak için cumartesi anneleri/insanları, Rakel Dink, Hasip Kaplan, Nur Sürer'den oluşan insan hakları savunucuları İğneadada'ya gitti.


İnsan hakları savunucuları, yedi yıl önce tatile geldiği İğneada'da kaybolan Tolga Baykal Ceylan'ın akıbetini, kaybedildiği İğneada'da sordu.

Cumartesi anneleri/insanları, Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Milletvekili Hasip Kaplan, sanatçı Nur Sürer, İnsan Hakları Derneği (İHD), İnsan Hakları ve Mazlumlarla Dayanışma Derneği (Mazlum-Der), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) ve Emekçi Hareket Partisi (EHP) yöneticilerinin de bulunduğu bir grup cumartesi günü (13 Ağustos)  otobüsle İstanbul'dan yola çıkarak İğneaada'ya gitti.

Grup ellerinde "Tolga Baykal nerede" yazılı dövizler, Ceylan'ın fotoğrafları ve kırmızı karanfiller ile "Beni bul anne" ve "Kayıplar mücadelesi her yerde" yazılı pankart taşıdı.

"Göstermelik bir komisyon oluşturuldu"

Tolga Baykal Ceylan'ın annesi Kadriye Ceylan sahilde yaptığı konuşamda, yedi yıldır oğlunu aradığını Başbakan Erdoğan ile yapılan görüşme ve ardından komisyon kurulması kararıyla umutlandığını ancak hükümetin seçimden önce göstermelik bir komisyon oluşturduğunu söyledi.

Ceylan, oğlu ile ilgili araştırma yapılırken sadece karakolda gözaltı kaydı olup olmadığının sorulduğunu, hazırlanan raporda ise oğlunun ABD'de görüldüğü, Sofya'da da olabileceği gibi bilgiler yer aldığını hatırlattı. Ceylan daha sonra oğlu için yazdığı bir yazıyı okudu.

"Jandarmanın yaptığı araştırma adil olabilir mi?"

Basın açıklamasını okuyan Leman Yurtseven, Başbakan Erdoğan'ın Şubat ayında Cumartesi Anneleri ile yaptığı görüşmeden sonra gözaltında kayıpları araştırmak için alt komisyon kurulduğunu hatırlattı. Yurtseven, komisyonun Tolga Baykal Ceylan ile ilgili "gözaltına alındığına dair jandarma kaydı olmadığı" gerekçesiyle "kayıp değil" raporu verdiğini kaydetti.

"Komisyon Tolga'nın akıbetini etkin, şeffaf ve bağımsız bir şekilde araştırmadı. Kayıt yok gerekçesinin arkasına sığınarak açıkça savsakladı. Oysa gözaltında kaybetme fiili gözaltının kayıt altına alınmaması ve varlığının inkar edilmesidir.

Tolga'nın akıbetine ilişkin kimi soruşturmalar komisyon tarafından değeli kendilerini jandarma alarak tanıtan sivil giyimli kişiler tarafından yapıldı. Aile fertlerinin ifadelerini jandarma aldı. Tolga'nın kaybolmasından sorumlu tuttuğumuz jandarmanın yaptığı araştırma adil olabilir mi?"

Yurtseven, İğneadaya'ya ailelerin gerçeği öğrenme hakkını tanıyan BM Zorla Kayıp Edilmeye Karşı Herkesin Korunmasına Dair Bildiri'yi derhal imzalatmaya,  tüm kayıpların akıbetini açıklamakta ayak direyenlerin, onları yargılamayan savcıların takipçisi olduklarını söylemeye geldiklerini belirtti.
Kayıp yakınları açıklamadan sonra ellerindeki potkalları ve karanfilleri denize attı. (NV)

* Bu haberi Etkin Haber Ajansı'ndan (ETHA) derledik.

* Fotoğraf ve Haber: Dicle Müftüoğlu
Kaynak: Bianet