27 Ağustos 2011 Cumartesi

Ovacıklılar Siyanürlü Altın Arama İstemiyor

Dersim'in Ovacık İlçesi'nde siyanürlü altın aranmasına halk karşı çıkıyor. Avukat Yıldırım, Munzur Vadisi'ne zarar verecek arama için ÇED raporu alınmadığını, konuyla ilgili hukuki süreci başlatacaklarını söyledi.


Dersim'in Ovacık ilçesine bağlı Cevizdere köyünde Rio Tinto Şirketi'nin taşeron şirketi  Tunçpınar tarafından yapılması planlanan "siyanürle altın arama"ya karşı halk tepki gösteriyor.

Şirketin 2004'te başlayan sondaj çalışmasına karşı köylüler 2008'de bir gösteri yaptı, o tarihten sonra da çalışmalar durdu.

Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, bu yazın başında şirket temsilcilerinin kendileriyle görüşmeye gelerek, konunun faydalarını halka anlatma teklifinde bulunduğunu söylüyor.
"Şirket yetkililerine bunun doğaya zarar vermeyeceğini sizin ve bizim belirlediğimiz bilim insanları ile yapacağımız toplantıda konuşalım dedik. Biz ikna olalım ki halkı ikna edelim dedik ama sonra gelmediler."

"Halk kararlı"

Şirket yetkililerinin daha sonra halkı çalışma yaptığı Erzincan İliç ilçesine götürdüğünü söyleyen Sarıgül, "Halk orada çalışma yapılan yere yaklaştırılmadığını görünce ve köylülerle konuşunca ikna olmamış" dedi.

Sarıgül, köye gidip halkla konuştuklarını herkesin "siyanürle altın aramaya" izin vermemekte kararlı olduğunu ve kimsenin evini şirkete satmayacağını söylediğini belirtti.

"Aramada yapılan bütün artıklar bizim için kutsal olduğu için de çok önemli olan Munzur suyuna akacak."

"ÇED gerekli değilmiş"

Avukat Barış Yıldırım da altın araması yapılmak istenen bölgenin Munzur Vadisi Milli Parkı'nın su havzasında yer aldığını, dolayısıyla vadiye büyük zarar vereceğini söylüyor.

" Siyanürlü altın arama  Cevizlidere köyü tabii kaynakları ve Munzur gözeleri, suyu ciddi tehdit ediyor. Şirkete Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporu olmadan bakır, altın ve molibden madeni arama izni verilmiş. Bu uluslarası sözleşmelere aykırıdır. Konuyla ilgili hukuki süreci başlatacağız."
Yıldırım, özellikle 1994'te boşaltılmış köylerin seçilmesinin bölgeyi insansızlaştırmak amacını da taşıdığını söyleyerek, "Bu sadece ekosisteminin bozulması değil, bölgenin tasfiye edilme planıdır" dedi.

Ovacıklılar yürümüştü

Çarşamba günü (24 Ağustos) Cevizdere köyü sakinleri, demokratik kitle örgütleri ile birlikte konuya dair yürüyüş yapmıştı.

Cevizdere köyünden Fırat Çılgın şirket tarafından daha önce kamuoyuna "Siyanürle altın aranmayacağı sadece maden çeşitliliği araştırması yapıldığı" yönünde açıklamalar yapıldığını fakat  Erzincan İliç ilçesine  giden heyetin siyanürle altın arandığına bizzat tanıklık ettiklerini söyledi.

Kaynak: Bianet