29 Ağustos 2011 Pazartesi

Otopsi raporu: Ayhan ateşli silahla öldürüldü

Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde Vali'nin emriyle askerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren BDP'li Yıldırım Ayhan'ın otopsisi tamamlandı. Ateşli silahla öldürüldüğü belirtilen otopsi raporunda, Ayhan'ın vücudunda ne olduğu anlaşılmayan ancak bomba olduğu tahmin edilen bir cisim çıkarıldı.

Canlı kalkan eylemi için gittiği Hakkari'nin Çukurca İlçesi'ne 10 kilometre kala askerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren BDP'li Van İl Genel Meclis Üyesi Yıldırım Ayhan'ın otopsi işlemleri tamamlandı. Cumhuriyet Savcısı Muhammet Murat Salman ve Adli Tıp Uzmanı Neva Danışkan Sataloğlu tarafından yapılan ile Van Barosu avukatlarından Yalçın Sarıtaş'ın hazır bulunduğu otopside, Ayhan'ın nasıl öldürüldüğü net olarak ortaya çıktı.

Üç sayfalık otopsi raporunda, Ayhan'ın kesim ölüm sebebinin ateşli silah yaralanması sonucu kaburga kırıklarıyla birlikte akciğer ve kalp zarı sonucu meydana gelen iç ve dış kanamaya bağlı olduğu belirtildi. Raporda, Ayhan'ın ölümüne neden olan cismin ne olduğu anlaşılmayan ancak bomba olduğu tahmin edilen bir cisim olduğu belirtilerek, "Otopsi işlemleri detaylı olarak yapıldı. Göğüs açıldıktan sonra detaylı otopsi yapıldı. Göğüs boşluğunda 1x1 cm çapında plastik mavi renkli kapak ve 8x4 cm silindir şeklinde metalik yabancı bir cisim çıkarıldı. Sağ akciğer orta alt lob birleşim yerinde ve lob arasında yaklaşık 3x3 cm'lik kahve renkli, siyah renkli yanık alanı görüldü. Kalp dışındaki perikartın parçalanmış olduğu görüldü" denildi.

'KESİN ÖLÜM NEDENİ ATEŞLİ SİLAH'

Raporda görüş belirten bilirkişi doktoru ise, Ayhan'ın ölüm nedenini şöyle açıkladı: "Kişinin kesin ölüm sebebinin ateşli silah yaralanması sonucu kaburga kırıklarıyla birlikte akciğer ve kalp zarı yaralanması sonucu meydana gelen iç ve dış kanamaya bağlı olduğu trajeni vücut içerisinde önden arkaya doğru seyrettiği isabet eden bölgenin elbiseli bölge olması nedeniyle atış mesafesi tayını açısında olay esnasında üzerinde bulunan elbiselerin uygun olacağı cesetten alınan kan örneğinin toksokolojik analizinin uygun olacağı kanaatindeyiz."

Raporda kesin ölüm nedeni net olduğu için cenazenin, Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesine gerek olmadığına, aileye teslim edilmesine karar verildi.

Kaynak: ANF