8 Ağustos 2011 Pazartesi

Erzurum’da halk HES çalışmasını durdurdu


Erzurum’daki Ödük Çayı’na yapılan HES projesine tepki gösteren köylüler, iş makinelerinin üzerine çıkarak çalışmaları durdurmak istedi.

Halk, iş makinelerinin başında nöbet tutmaya başladı
Erzurum’un Tortum İlçesi’nde bulunan Serdarlı, Bağbaşı ve Pehlivanlı beldeleri ile Dikmen ve Uzunkavak köylerinden geçen Ödük Çayı üzerinde yapılmaya başlanan üç ayrı hidroelektrik santral (HES) çalışmasına köylüler izin vermedi. Daha önce de bölgede defalarca eylem yapan ve şirket yetkililerini kovan köylüler, çalışmaların başlaması ile birlikte iş makinelerinin bulunduğu bölgeye gitti.

Projelere dava açan ve mahkeme kararı çıkmadan HES yapılmasına izin vermeyeceklerini söyleyen köylüler, iş makinelerinin etrafını sardı. Kadınlar, iş makinelerinin açtığı çukurları doldururken, şirket yetkilileri ile köylüler arasında sert tartışmalar yaşanmaya başladı.

Şirket yetkililerinin çalışmalarda diretmesi üzerine ise bölge halkı ”Canımızı veririz, suyumuzu vermeyiz” sloganlarıyla yetkililere müdahale etti. Halkın tepkisine polis ve jandarma müdahalesi gecikmedi. Yapılan sert müdahale sonrası kadınlar ve çocuklar baygınlık geçirirken, Servet Yücedağ ve İsmail Beyaztaş adlı iki kişi yaralandı. Yaralılar ambulanslarla Uzundere Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

HES’lere karşı direnen Bağbaşı Beldesi halkı, projenin gerçekleştirilmeye çalışıldığı alanda nöbet tutmaya da başladı.

’Akarsuyumuzun borulara hapsedilmesine izin vermeyiz’ 

Olayların ardından basına konuşan Bağbaşı Beldesi’nden Feyzullah Küçük, HES’ten bölgede 15 bin nüfusun olumsuz etkileneceğini, yaklaşık 3 milyon meyve ağacının kesileceğini ve 40 bin dönüm tarım arazisinin susuz kalacağını belirtti. Küçük, ”Hes projesi yapmakla, ihale etmekle iş bitmiyor. Ödük Vadisi’nde sıkıntı var. Biz de çözüm bekliyoruz. Yargı kararı çıkmadan HES’in yapılmasını istemiyoruz. En önemli varlığımız olan akarsuyumuzu borular içine hapsettirmemek için hukuki yolları sonuna kadar kullanacağız” dedi.

’HES ile toprağımızı terk etmek zorunda kalacağız’ 

Bağbaşı sakinlerinden Suat Çolak da mahkeme kararı çıkmadan köylerinde HES çalışmalarına izin vermeyeceklerini ifade etti. Çolak, ”Biz hukuksuzluğa karşıyız. HES projesi ile Ödük Çayı’ndaki suyumuz kesilecek. Toprağımızı terk etmek zorunda kalacağız” diye konuştu. 

Kaynak: Haberlink