22 Temmuz 2011 Cuma

Ulubey Çukurlu Köyü'nde HES’e İsyan Var

Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu, Karadeniz gezisi düzenleyen Karadeniz İsyandadır Platformu’nu konuk ederek HES yapılmak istenen Ulubey’in Kıranyağmuru ve Çukurlu köylere götürdü. Halk toplantısı için gidilen Ulubey’in Çukurlu köyünde HES şirketinin çalıştırdığı taşeron firmanın sondaj çalışması yasal olmadığı için engellendi.

Durak ve Kıranyağmuru köylüleri HES istemiyor

Karadeniz İsyandadır Platformu Hopa Kemalpaşa’dan başlattıkları gezi ve inceleme çalışmalarının Ordu bölümünde Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu ile birlikte Ulubey ilçesinin Kıranyağmuru köyünde 19 Temmuz 2011 gecesi çadır kurarak köylülerle söyleşi yaptılar. 20 Temmuz günü yine Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu üyeleri ile birlikte halkla yapılan söyleşide Karadeniz İsyandadır Platformu üyesi İsmail Akyıldız ve Eren Dağıstanlı gezileri hakkında bilgi verdiler. Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu Sözcüsü Coşkun Türkeli de bölgede yapılmak istenen HES’lere karşı neler yaptıklarını- yapılması gerekenleri anlattı. Durak ve Kıranyağmuru köylüleri HES’e karşı olduklarını ve tüm olanaklarıyla mücadele ettiklerini belirttiler. Durak köylüleri daha önce Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu ile birlikte şirketin izinsiz çalışmasını durdurduklarını ve bu zamana kadar da gelmediklerini söylediler.

Çubuklu köyünde izinsiz çalışmaya baskın

İki platform üyeleri Durak köyünde katılımcılarla birlikte Çubuklu köyüne geçtiler. Toplantı yerine gelindiğinde derenin iki tarafında sondaj çalışması yapanların HES için çalıştıkları anlaşılınca köy halkıyla birlikte çalışma yapanlardan çalışmalarına dair izin belgesi soruldu. Dere kenarındaki arazinin sahibi topraklarından izin almadan geçtiklerini ve çalışma yaptıklarını söyleyince jandarma çağrılarak tutanak tutuldu.

HES istemiyorum

Arazi sahibi Hasan Artık, “Topraklarımda çalışma yaptıklarında izin aldıklarını söylediler. Benim toprağımda çalışmaya kim izin veriyor. Burası benim ve ben topraklarımı vermiyorum. Buradan hemen çıkın.” dedi.

Jandarma tutanak tuttu

Halkın ve platform üyelerinin ısrarlı bekleyişi sonunda jandarma geldi. Halkın ve arazi sahiplerinin şikayeti üzerinde jandarma tutanak tuttu. Tutanakta, toprak sahibinden izin alınmadığı, dere yatağında kaçak çalışarak dereye zarar verdiği, toprak kaymasına neden olduğu tutanağa yazıldıktan sonra platform üyelerinin talebi üzerine çalışan işçilerin iş güvenliği alınmadan çalıştırıldığı da tutanağa yazdırıldı.

Araçlar dereden çıkarıldı

Tutanaktan sonra toprak sahiplerinin ve platform üyelerinin ısrarı üzerine jandarma sondaj aracının malzemelerini alarak dereden çıktı. Köylüler sondajla çıkarılan incelecek malzemeleri kırarak dereye attı.

HES’leri engellemek köylülerin elinde

Aracın dereden çıkmasından sonra platform üyeleri ve köylüler toplantı yaparak değerlendirme yaptılar. Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu Sözcüsü Coşkun Türkeli, bu bir kazanımdır. Artık buraya gelememeleri sizin elinizde. Siz izin vermediğiniz sürece derenize ve doğanıza dokunamazlar, dedi. Karadeniz İsyandadır Platformu üyesi Eren Dağıstanlı da, buraya toplantı yapmaya geldik. Ama yerinde baskın yapmış olduk. Şirketler her yerde aynı, onlara güvenmeyin. Bizler yaşam alanlarımıza sahip çıktıkça HES şirketleri hiçbir şey yapamaz, dedi.

Bugün çıktılar daha gelemezler

Köylüler şirketin çalışmasının engellenmesinden dolayı memnuniyetlerini vurguladıktan sonra, artık buraya gelemezler, dediler. Köy Muhtarı Nihat Polat da köy olarak HES istemiyoruz, dedi.

Kaynak: Ordu Olay