6 Temmuz 2011 Çarşamba

Askeri mahkeme hakkında suç duyurusu ve red

"Bu davadan adil bir karar beklentimiz kalmamıştır. Anayasanın eşitlik ilkesi gereğince davada adil bir yargılama yapılmadı. Mahkeme heyetini redediyoruz"
Vicdani retçi Enver Aydemir'e tutuklu bulunduğu Maltepe Askeri Cezaevi'nde işkence yapmak suçlamasıyla yargılanan cezaevi müdürü Albay ve yardımcısı Astsubay'ın duruşmasında avukatlar mahkeme heyetini reddettiler. Avukatlar delillerin yok edilmesiyle ilgili olarak da Üsküdar Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundular.

Barış İçin Vicdani Ret Platformu, duruşma öncesinde Selimiye Kışlası önünde bir basın açıklaması yaparak işkencecilerin cezalandırılmasının takipçisi olacağını ifade etti. Ayrıca “hiçbir zaman askerlik yapmayacağım” diyerek direnişini sürdürdüğü için “askerliğe elverişli değildir” raporu verilen, buna rağmen “firar” gerekçesiyle hapise atılan ve yaşadığı baskı ve işkencelerin sonucunda sağlığı da bozulan vicdani retçi İnan Suver'in derhal serbest bırakılmasını istedi.

Duruşmaya, vicdani retçi Enver Aydemir ve babasının yanısıra beş avukat, 4 basın mensubu ve 9 destekçi katıldı. Duruşma avukatlar, savcı ve mahkeme heyeti arasında hukuk tartışmalarıyla geçti. Asteğmen rütbesindeki savcının mahkeme heyetinin taleplerine "katılıyorum", avukatların taleplerine de "katılmıyorum" şeklinde, hiç bir gerekçe ve açıklama yapmadan cevap vermesi avukatların tepkisiyle karşılaştı. Sanıkların duruşmaya getirilip ve sorgulanmaları, delillerin tahrip edilip yokedilmelerine yönelik avukat taleplerini mahkeme hayetinin sürekli bir şekilde reddetmesi üzerine avukatlar hep birlikte mahkeme heyetini reddettiler. Mahkemenin olduğu binaya giriş, salonda askerlerin izleyicilere sürekli müdahalesi, verilen aralarda, sürekli bir şekilde asker gözetimi altında bulunma ve kişisel ihtiyaçların giderilmesi konusunda sürekli bir izin alma ve olanak tanınmaması gibi uygulamalar da gerginlik yarattı.

Kaynak: Savaskarsitlari.org