18 Haziran 2011 Cumartesi

Suriyeli Göçmenler "Karantinada", Açlık Grevi Başladı

Suriye'de Esad yönetiminden kaçarak Türkiye'ye sığınan 10 binin üstünde mülteci, Antakya'da bulunan üç ayrı kampa yerleştirildi. Kampların dış dünya ile tamamen bağı koparıldığı için Yayladağı Kampı'nda açlık grevi başlatıldı.


Suriye ordusundan kaçarak Türkiye'ye sığınan mülteciler, Antakya'da üç ayrı noktada kurulan kamplarda kalıyor. Bundan yaklaşık iki ay önce açılan Yayladağı Kampı'ndan sonra sırasıyla Altınözü Kampı ve son olarak da Reyhanlı yolu üzerinde bir kamp daha açıldı.

Şu an bu kamplarda 10 binin üzerinde mülteci kalıyor. Ancak sınırda Türkiye'ye girmeyi bekleyen 10 bin kişi daha var. Ayrıca bunların yanı sıra, pasaportlarıyla, resmi yollardan Türkiye'ye girenler de var. Resmi giriş yapanların en az üç ay kesintisiz Türkiye'de kalma hakları bulunuyor.

Yayladağı Kampı'nda açlık grevi başladı

Kamplarda yaşananları bianet'e anlatan, ancak hem Suriye, hem Türkiye vatandaşı olması ve Suriye'de bulunan akrabalarının can güvenliğinden endişe ettiği için isminin açıklanmasını istemeyen bir aktivist, kamplarda kalan insanların dışarıyla iletişimlerinin tamamen kesildiğine ve geride bıraktıkları aileleriyle dahi konuşmalarına izin verilmediğine dikkat çekiyor. Uygulanan bu izolasyon nedeniyle Yayladağı Kampı'nda bulunanların açlık grevine başladığını söyleyen aktivist, sözlerine şöyle devam ediyor:

* Kamplarda gıda yardımında sorun yok. Giyecek ve tıbbi hizmet de sorunsuz şekilde sağlanabiliyor.

* Ancak kamplarda kalan insanların en büyük sorunu izolasyon. Bugün Cuma namazından sonra Yayladağı kampında açlık grevi başlatıldı.

* Bu insanlar ailelerin, evlerini, sevdiklerini bırakıp bu kampa gelmek zorunda kaldıkları için ruhsal durumları son derece bozuk. Kamplarda ziyaretçi, telefon ve medya tamamen yasak. Kamp dışından kimseyle iletişim kurmalarına izin verilmiyor.

* Ailelerinden ve çocuklarından haber alamadıkları için açlık grevi yaparak Türkiye makamlarının uyguladığı bu baskıları protesto ediyorlar.

"Türkiyeli Nusayri'lerle küçük gerginlikler oluyor"

* Türkiye'ye sığınanların tamamı Sünni. Antakya'da yaşayan Arap Alevileri ile gelen Sünni'ler arasında genel olarak büyük çapta gerginlikler yaşanmıyor.

* Ancak tabi bazen ufak tefek sorunlar çıkıyor. Mesela biz kampın önünde dururken, Antakyalı bir Türkiye vatandaşı Suriye tarafından Türkiye'ye geçiş yaptı. Bu kişi, sınır bölgesinde bekleyen medyaya dönerek, "Bu kamptakilerin hepsi şerefsiz, Suriye'de herhangi bir sorun yok" dedi. Bunun üstüne kamptan bu kişiye tepkiler yükselmeye başladı. Bu gibi ufak tefek gerginlikler bazen yaşanabiliyor.

* Ancak bu konular Antakya'da hassas konular olduğu için, herkes bu tartışmalara girmemek için azami çaba sarf ediyor.

"Sınırda bekletilen 10 bin kişi daha var"

* Bu insanların durumu Suriye yönetiminin elinde. Suriye rejimi gerçek anlamda bir reform yaparsa bu insanlar evlerine geri dönecekler. Ancak eğer bu reformlar yapılmazsa ne olacağını hiç bilemiyoruz.

* Üstelik Türkiye'ye sığınanların da sayısı sürekli olarak artıyor. Suriye-Türkiye sınırının Suriye tarafında sıfır noktasında dört ayrı noktada 10 bin civarında insan var. Yaklaşık iki, üç gece yağmur altında, gıda maddesi olmadan bekletildiler. Hala pek çoğu sınırda beklemeye devam ediyor. Neden bekletildikleri hakkında en ufak bir fikrim yok.

* Şu an hastanelerde 180 civarı yaralı var. Bunlardan dört tanesi vefat etti. Durumu ağır olan birkaç kişinin de Ankara'ya gönderildiği haberini aldık.

Kaynak: Bianet