23 Haziran 2011 Perşembe

İHD: Kayıplardan AKP Milletvekili Ziyaeddin Akbulut sorumlu

Gazeteci Bayram Balcı, İHD yöneticisi Cemal Babaoğlu, kayıp yakınları Serpil Taşkaya ve Faik Taşkaya, Çorlu'da Urfa kayıplarıyla ilgili yaptıkları açıklama nedeniyle soruşturmalık oldu. Basın açıklamasında kayıplardan, eski Urfa Valisi, AKP Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut'un da sorumlu olduğu belirtilmişti.

Başbakan Erdoğan'ın 12 Haziran akşamı yaptığı balkon konuşmasında "helallik" istemesinden kısa süre sonra, AKP'li bir vekil ile ilgili yapılan bir basın açıklaması nedeniyle kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları hakkında soruşturma açıldı. Başbakan'ın gazeteciler ve siyasetçiler hakkında açtığı davaları 12 Haziran'dan bir gün sonra geri çekmesi "helalliğin" ilk adımı olarak değerlendirilmişti. Başbakan'ın kayıp yakınlarından "helalliği" ise soruşturma oldu.

İHD Urfa Şubesi, 1991-1996 yılları arasında Urfa'da yaşanan faili meçhul cinayetler ve kayıplardan sorumlu tuttukları dönemin Urfa Valisi Ziyaeddin Akbulut'u Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 4 Haziran'da yaptıkları basın açıklamasıyla protesto etmişti. İnsan hakları savunucuları ve kayıp yakınları, AKP Tekirdağ Milletvekili olan Akbulut'un yeniden aday gösterilmesine tepkisini dile getirmişti.

Akbulut'un yeniden milletvekili seçilmesinden kısa süre sonra, basın açıklamasına katılan Özgür Gündem Gazetesi editörü Bayram Balcı, İHD Urfa Şube Başkanı Cemal Babaoğlu, Urfa'da kaybedilen Hüseyin Taşkaya'nın kızı Serpil Taşkaya ve kardeşi Faik Taşkaya hakkında soruşturma açıldı.

Gazeteci Bayram Balcı, Çorum Cumhuriyet Savcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında İstanbul'da talimatla ifade verdi.

BALCI: AKBULUT YARGILANMALIDIR

Alınan bilgiye göre Balcı, ifadesinde 1991-1996 yılları arasında Urfa'da Özgür Gündem gazetesi muhabiri ve temsilcisi olarak çalıştığını belirtti.

AKP Tekirdağ milletvekili olan Ziyaeddin Akbulut'un o yıllarda Urfa Valisi olduğunu kaydeden Balcı, ölüm tehdidi almaları nedeniyle Akbulut'a can güvenliklerinin sağlanması için defalarca yazılı ve sözlü başvuru yaptıklarını söyledi.

Balcı, "Ancak Ziyaeddin Akbulut, can güvenliği taleplerimizi kabul etmeyerek, adeta öldürülmemezi göz yumdu. Başvurularımızı önemsemeyen Ziyaeddin Akbulut, bu nedenle 18 Şubat 1993 tarihinde öldürülen Özgür Gündem Urfa temsilcisi Kemal Kılıç ve 6 Haziran 1992 yılında öldürülen Hüseyin Deniz ve 12 Mart 1994 yılında Nazım Babaoğlu'nun bir haber için gittiği Siverek'te gözaltına alındıktan sonra kaybedilmesinde birinci derecede sorumludur" dedi.

Kemal Kılıç'ın öldürülmesiyle ilgili AİHM'in Akbulut'u mahkum ettiğini hatırlatan Balcı, Urfa'da 35 faili meçhul ve kayıp olayıyla ilgili Akbulut hakkında savcılığa yapılmış başvurular olduğunu belirtti. Balcı, "Ancak bu kişi AKP milletvekili olduğu için hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Burada asıl yargılanması gereken kişi Ziyaeddin Akbulut'tur" dedi.

Konu ile ilgili daha önce yaptığı bir haber nedeniyle de Akbulut'un kendisinden şikayetçi olduğunu, ancak bu şikayetle ilgili Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'nın takipsizlik kararı verdiğini ifade eden Balcı, "Ziyaeddin Akbulut, Urfa'da işlenen faili meçhul cinayetlerin ve öldürülen gazeteci arkadaşlarımın faillerinin açığa çıkması için bilgisini kamuoyuyla paylaşmalı ve bu cinayetlerle ilgili sorumluluğundan dolayı yargılanmalıdır" dedi.

Kaynak: Haberlink