12 Mayıs 2011 Perşembe

Virüslü sivrisinekler Avrupa'yı bastı!







İklim değişikliği yüzünden Afrika ve Asya’dan hastalık taşıyan yeni haşarat türleri Avrupa’ya göç etti. Şu ana kadar sadece Almanya’da üç virüs taşıyan sivrisinekleri tespit eden uzmanlara göre mikroplar ağır hastalıklara yol açabilirler. Aşırı hava sıcaklığı veya aşırı yağışlar üzerine böcek ve sivrisinek gibi haşarat türlerinin yeni hayat koşullarını bulmak için yola çıktılar. Bilim insanları Nil’deki bataklıktan, Afrika’nın çöllerinden veya Asya’nın derinliklerinden bu yıl içinde yüzlerce haşarat türünün Avrupa’ya ulaştığını düşünüyor.

Sivrisinek türlerine ilişkin bilgi bankası kuran Alman Bernhard-Nocht Enstitüsü ve Heidelberg Üniversitesi, birçok yeni türün tespit edildiğini açıkladı. Alman uzmanlar, yeni türlerinden üçünün insan sağlığını tehlikeye “Sindbis”, “Batai” ve “Usutu” adlı virüsler taşıdığını duyurdular.

Almanya’nın güneybatısında tespit edilen virüslü sivrisineklere ilişkin vatandaşları uyaran Jonas Schmidt-Chanasit, gerekli araştırmaların yapılıp hastalıklara kamuoyuna bilgi verilmesini istedi. Uzmanlara göre en tehlikeli virüsleri taşıyan sivrisinekler ise Nil nehrindeki bataklıklardan gelenler.

Ayrıca “Japon Buşoskito” virüsü taşıyan adı verilen 48 sivrisinek türü tespit edilirken, Alman bilim insanı Norbert Becker’e göre sivrisinekler Malaria ve Anopheles gibi ölümcül hastalıklara yola açabilirler.

Virüslü haşaratlarla mücadele amacıyla çalışan Alman kuruluşlar Mayıs ayının sonunda Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupalı diğer kuruluşlarla biraraya gelecekler. Mikroplu böceklerin göçüne karşı Avrupa çapında çalışmaların başlatılmasını isteyen uzmanlar, özellikle ortaya çıkabilecek yeni hastalık türleri için kafa yoracaklar.

Kaynak: ANF