20 Mayıs 2011 Cuma

TTB: Sağlık Kuruluşları Felakete Hazır Olsun

Türk Tabipleri Birliği (TTB), siyanür havuzunda çökme tehlikesi bulunan Kütahya’daki Gümüş AŞ’ye ait işletmenin atıklarında bulunan siyanürden daha tehlikeli ve çok uzun süre etkili olabilecek ağır metal kirlenmesinin “gözden kaçırıldığını” belirtti.

Buharlaşan hidrojen siyanür için ölçüm yapılmadığını, havuzun kamera ile izlenmediğini, setin yıkılmasının bir işçi sayesinde öğrenilebildiğine dikkat çeken TTB, bölgedeki sağlık kuruluşlarının “felakete” hazır olmasını istedi.

TTB’den Dr. Alpaslan Türkkan ile Dr. Ahmet Soysal’ın incelemelerinden oluşan raporda atık barajını sürekli izleyen bir kamera sistemi bulunmadığını, setin yıkılması da barajdan örnek almak için o sırada setin üzerinde olan işçi sayesinde öğrenildiği belirtiliyor.

‘’Barajdan buharlaşan hidrojen siyanür için ölçüm yapılmadığı ve bunun gerekli olmadığı bildirilmektedir’’ denilen raporda, atık barajından yapıldığı bildirilen siyanür ve ağır metal analizlerine ulaşılmadığı belirtiliyor.

Raporda şu ifadeler yer aldı: ‘’Toplumda işletmenin atıkları açısından en önemli sorunun üretimde kullanılan siyanürden kaynaklanacağı algısı vardır. Oysa işletmenin atıklarında bulunan, insan sağlığı açısından siyanürden daha tehlikeli ve çok uzun süreli etkisi olabilecek, bölgede canlı yaşamını tehdit eden ağır metaller bulunmaktadır. İşletmenin neden olacağı ağır metal kirlenmesine değinilmemekte, gözden kaçırılmaktadır.

Olası bir felaketin etkisi yıllarca sürecek bölgede yaşamı engelleyecektir. Bölgede sağlık kuruluşları felakete hazırlanmalı, desteklenmeli.’’

Kaynak: Haberlink