22 Mayıs 2011 Pazar

Mühendislerin Siyanür Barajında İnceleme Yapmasına İzin Verilmedi

Kütahya’daki depremin ardından siyanür barajında inceleme yapmak isteyen Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) yetkilileri tesislere alınmadı. ÇMO, “Ziyaretin engellenmesi kafamızdaki soru işaretlerinin sayısını arttırmıştır” açıklamasını yaptı.

ÇMO’dan yapılan açıklamada, oda yönetim kurulunun Eti Gümüş AŞ’nin siyanürlü atık barajında, depremin etkisini gözlemlemek için teknik bir ziyaret yapmak istediği belirtildi. Bu kapsamda, oda teknik ekibi ile birlikte ÇMO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Taşdemir ve Yönetim Kurulu 2. Başkanı Baran Bozoğlu’nun tesise gittikleri ancak kapıda güvenlik görevlileri tarafından durdurularak içeriye alınmadıkları, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileriyle de görüşmesine karşın incelemeye izin verilmediği bildirildi.

Açıklamada, tesise girişine izin verilmeyen oda yönetiminin Kütahya Valiliği’ne giderek Vali Yardımcısı Cengiz Horozoğlu ile görüştükleri ve endişelerini ilettikleri belirtildi. Ziyaretin engellenmesinin kafalardaki soru işaretlerini daha da arttırdığına dikkat çekilen açıklamada, “Siyanür gittiği her yere ölümü, sefaleti ve felaketi götürmüştür. Geçtiğimiz iki hafta boyunca da Kütahya’da yaşanan şey tek kelime ile felakettir. Bir an evvel siyanür ile madencilik faaliyetlerine son verilmesi gerekmektedir” denildi.

Baraj setlerinin güçlendirilmesi amacıyla çalışan iş makinelerinin gözlem kuyularına zarar vermiş olabileceğine işaret edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Bu gözlem kuyularında numune almak için yeterli miktarda su ya yoktur ya da numune kuyularındaki su, yeraltı su kalitesini gösterecek nitelikte değildir. Yeraltı suyuna karışan su miktarının daha doğru tespiti için tesise 1, 1.5, 2 ve 10 kilometre mesafelerde gözlem kuyusu açılması gerekmektedir. Bu açılan gözlem kuyularından günde 4 adet numune alınmalı ve alınan numunelerin analiz sonuçları değerlendirilerek siyanürün yeraltı suyuna karışma oranı tespit edilmelidir.”

Kaynak: Haberlink