22 Mayıs 2011 Pazar

'Eti Gümüş Madenini Derhal Kapatın'

“Kütahya Gümüşköy İzleme Platformu”, Çevre ve Orman Bakanlığı önünde yaptığı basın açıklamasında Eti Gümüş madeninde yaşanan tehlikeye dikkat çekti. Platfor, madenin derhal kapatılması ve ihmali olanların yargılanmasını istedi.

“Kütahya Gümüşköy İzleme Platformu” Çevre ve Orman Bakanlığı önünde basın açıklaması yaparak, Eti Gümüş'e ait madenin, derhal, vakit geçirilmeden kapatılmasını istedi. Polis barikat kurarak, kitleyi Bakanlık önüne yaklaştırmak istemedi. Bunun üzerine kısa bir gerginlik yaşandı.

Platform adına açıklama yapan TTB Merkez Konsey üyesi Arzu Erbilici, Kütahya Gümüşköy’de bulunan Eti Gümüş A.Ş.’ne ait gümüş madeni işletmesinin atık depolama barajında taşma meydana geldiğini ve barıjın yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyledi.

'AĞIR METALLER SUYA VE BESİN ZİNCİRİNE KARIŞIYOR'

Barajdaki sızmalar ve taşmalar neticesinde atık depolama havuzundan aktif durumda bulunan ağır metallerin yeraltı sularına ve besin zincirine karıştığını belirten Erbilici, Çevre Mühendisleri Odası'nan bölgedeki içme sularından aldığı numuneden yaptırılan analiz sonuçlarında, sudaki siyanür miktarının limit değeriden yüzde 40 daha fazla çıktığını ifade etti. Bilici sızmanın devam etmesiyel ilerleyen günlerde bu miktar daha da artacağına dikkat çekti.

Erbilici, sızmaların dışında atık havuzundan sürekli olarak buharlaşan hidrojen siyanür gazının da çevreyi ve insanları zehirlediğini kaydetti.

'MADEN DERHAL KAPATILMALI, ÖNLEMLER ALINMALI'

Erbilici, yaşanan tehlikenin bir an önce önlenebilmesi, sağlıklı bir çevre ve yaşam için Kütahya Gümüşköy’de bulunan Eti Gümüş’e ait gümüş madeni işletmesinin derhal kapatılmasını istedi.

TTB Merkez Konsey üyesi Erbilici'nin dile getirdiği diğer taleplerden bazıları ise şöyle:

- Atık havuzları ile ilgili olarak devlet tarafından ıslah çalışmalarına başlanmalı ve tüm ıslah çalışması maliyetleri firma tarafından karşılanmalıdır.

- Tesiste çalışanların tüm yasal hakları firma tarafından ödenmeli ve çalışanlar devlet tarafından başka bir işe yerleştirilmelidirler.

- Suları, toprakları ve hayvanları zehirlenen yöre halkının tüm mağduriyetleri devlet tarafından karşılanmalıdır.

- Yöredeki köylerde yaşayanların sağlık durumları acilen değerlendirilmeli, bölge halkı siyanür ve ağır metallerin sağlık etkileri yönünden aydınlatılmalı, sağlık durumları ileriye dönük olarak izlenmelidir.

- Gümüşköy’de yaşananlar, yıllardan bu yana sendikalar ve meslek örgütleri tarafından yapılan uyarılar ve yargı kararları dikkate alınarak Türkiye’deki Bergama, Gümüşhane, Kışladağ, Munzur, İliç ve dünyadaki siyanürle madencilik yapan tüm tesisler derhal kapatılmalıdır.

- Gümüşköy’de gerekli önlemleri almakta yetersiz kalan ve “bir gram dahi siyanürlü su sızmamıştır” diyerek bilimsel ve etik davranmaktan uzak olan Çevre ve Orman Bakanı istifa etmelidir.

“Kütahya Gümüşköy İzleme Platformu” nu oluşturan sendika ve meslek örgütleri şöyle: DİSK Dev Maden-Sen, KESK Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası, SES, Tarım Orkam- Sen, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası, Metalurji Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası, TTB, Ekoloji Kolektifi.

Kaynak: ETHA