27 Nisan 2011 Çarşamba

Festus Okey Davasına Müdahil Olmak Suçmuş!

Yaklaşık dört yıl önce Beyoğlu Emniyeti'nde Festus Okey'i öldüren polis Cengiz Yıldız'ın yargılandığı davanın duruşması bugün görüldü. Duruşmada müdahil olmak isteyen ve haklarında suç duyurusunda bulunulan 40 kişiye 70 ismin daha eklenmesi dışında bir gelişme yaşanmadı.

Ekin KARACA


20 Ağustos 2007 tarihinde gözaltına alındıktan sonra Beyoğlu Emniyet'inde polis silahından çıkan kurşunla öldürülen Festus Okey'in ölümüne neden olan polis memurunun yargılandığı dava bugün Beyoğlu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.


Geçen yaklaşık dört yıllık süre boyunca görevine devam eden polis memuru Cengiz Yıldız'ın tutuksuz yargılanmasına devam edilmesine karar veren mahkeme, Festus Okey'in kimlik bilgilerinin Nijerya'dan gelmediği gerekçesiyle davayı 12 Temmuz 2011'e erteledi.


"Müdahil olmak isteyene soruşturma"

Davaya müdahil olmak isteyenlerden Avukat Burcu Özaydın, bianet'e yaptığı açıklamada, davaya müdahil olmak için dilekçe veren 70'in üstünde kişi hakkında daha suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi. Özaydın sözlerine şöyle devam etti:


* Daha önce bu davaya müdahil olmak isteyen 40 kişi hakkında mahkeme suç duyurusunda bulunmuştu. Bugün bu sayı 110'un üstüne çıktı.


* Bugünkü duruşmada İstanbul ve Ankara Baroları, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Yeryüzüne Özgürlük Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı da müdahillik talebinde bulundu.


* Mahkeme müdahillik dilekçelerinde mahkeme heyetine hakaret edildiği iddiasıyla suç duyurusunda bulunuyor. Oysa dilekçede herhangi bir hakaret unsuru yok. Bizim verdiğimiz dilekçelerde, etkin bir soruşturma ve kovuşturma yapılmadığı, bunun da insanların ve kamuoyunun vicdanını yaraladığına dair ifadeler var. Mahkeme bu ifadeleri "hakaret" kapsamında değerlendiriyor.


"Değişen bir şey yok"

* Festus Okey'in kimlik belgeleri Nijerya'dan yine gelmedi.


* İki ülke arasında bunca yıldır yazışmaların sürüyor olması ve bir sonuç alınamaması enteresan bir durum. Nasıl bir kişinin kimlik bilgilerinin bunca zaman getirilemediğini anlamış değiliz.


* Mahkeme karakolun kamera kayıtlarının çalışmamasını gayet doğal karşılıyor ve bunu soruşturma gereği duymuyor. Ayrıca de davanın gidişatını ilgilendiren delillerin yok olması da mahkeme tarafından değerlendirilmiyor.


Kaynak: Bianet