12 Nisan 2011 Salı

Çernobil Felaketi Seviyesine Yükseltti

11 Martta yaşanan 9 büyüklüğündeki deprem sonrasında Fukuşima Nükleer Santrali’nde oluşan hasar ve radyoaktif sızıntı giderilmeye çalışılırken, duurmun ciddiyetini ortaya koyan yeni bir haber geldi. Uluslararası ölçekte beş olarak nitelenen ciddiyet düzeyi de en yüksek seviye olan 7'ye çıkarıldı.

Krizin ciddiyetini 7 düzeyine çıkarma kararının tesisteki radyasyon seviyesinden kaynaklandığı bildiriliyor. Nükleer tesislerde 7 düzeyi bugüne kadar sadece 1986'da Çernobil'de meydana gelen nükleer santralin ardından uygulanmıştı.

Japonya'daki nükleer güvenlik ajansından bir yetkili, Fukuşima'dan sızan radyasyonun Çernobil'den sızanın yüzde 10'u düzeyinde olduğunu söyledi. Ancak yetkililer, hala tesisteki hasarı kontrol altına almaya çalışıyor.

BBC’nin Japonya'daki muhabiri ise, Fukuşima'daki durumun son günlerde daha da kötüye gittiğine ilişkin herhangi bir işaret olmadığını belirtti ve son açıklamaların krizin ilk başlarda ne kadar ciddi olduğunu yansıttığına dikkat çekti.

6.4’LÜK ARTÇI

Öte yandan dün akşam saatlerinde bölgede 6.4 büyüklüğünde bir sarsıntı meydana geldi. Bir ay önceki depremden bu yana bölgede sık sık artçı şoklar kaydediliyor Japonya'nın doğusunu vuran deprem ve tsunamide ölü sayısının 28 bini aştığı bildiriliyor.

Kaynak: Ntvmsnbc