10 Mart 2011 Perşembe

Medya Kılıfını Hazırlıyor, Katiller Haksız Tahrikten Faydalanıyor

Kaos GL, eski sevgilisini öldüren E.G.'nin yargılanmasını sanığın "lezbiyen ilişki yaşıyordu, öldürdüm" sözlerine de bu sözü öne çıkartarak haberleştiren medya kuruluşlarına tepki gösterdi: "Kadınların davranışlarını cinayetlere bahane gösteren zihniyet son bulmadıkça cinayetler de son bulmayacak."

"Medyanın lezbiyen fantezisi, lezbiyen cinayetlerinin üstünü örtemiyor. Basında şiddetin işlenişi katil erkeklerin şiddete kılıf bulmalarına hizmet ediyor, katiller hep aynı gerekçeleri tekrarlıyor, basın yoluyla yaygınlaşan haksız tahrik gerekçelerine sığınmaya çalışıyor."


Kaos GL Derneği, Gaziantep'te eski sevgilisi P.T.'yi (21) öldüren E.G.'nin (24) "müebbet hapis cezası" istemiyle yargılandığı davayı, E.G.'nin "lezbiyen ilişki yaşıyordu, öldürdüm" sözlerine de bu sözü öne çıkartarak haberleştiren medya kuruluşlarına tepki gösterdi.


"Önleme, caydırma ve koruma için tedbir almayan siyasiler, sudan gerekçelerle haksız tahrik indirimleri uygularken cezalandırma mekanizmalarını yeterince işletmeyen yargı, katil erkeklere gerekçe sunan ve kadınların davranışlarını cinayetlere bahane gösteren medyadaki zihniyet son bulmadıkça cinayetler de son bulmayacak."


"Cinayetin gerçek sebebi, kadının erkeğin denetiminden çıkmış olması"

Kaos GL'nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:


* Katil erkeğin öldürme bahanesi bu defa lezbiyen ilişki. Ancak öldürme nedeni gerçekte diğer tüm katil erkeklerle aynı: Erkekler kadınları denetleyemediklerinde, iktidarlarına yönelik algıladıkları bu tehdidi kadınları öldürerek bertaraf etmeye, iktidarlarını ve erkekliklerini kadının varlığına son vererek sürdürmeye çalışıyorlar.


* Bu cinayet de tüm diğer kadın cinayetleri gibi erkek egemenliğinden kaynaklandığı gibi, erkek egemenliğinin kışkırttığı homofobiden beslenerek işlendi. Erkek kadını, cinsel yönelimi dolayısıyla kendi denetiminden çıktığı için öldürdü.


* Kadınlara ve LGBT bireylere yönelik şiddet "münferit" olarak açıklanamayacak kadar yaygın, sık ve sistematik. Şiddeti "münferit" olarak algılamak aymazlığına düşmek, sorunun daha da kökleşmesine yol açıyor.


* Medyanın lezbiyenliği fantezi malzemesi olarak sunmaktan öteye gidememesi lezbiyen cinayetlerinin üstünü örtmüyor. Öldürülen her kadının heteroseksüel olmadığını, kadınların heteroseksist dayatmaya boyun eğmedikleri için de öldürüldüklerini biliyoruz.


* Cinsiyetimiz veya cinsel yönelimimiz nedeniyle öldürülmek istemiyoruz. Erkeklerin denetimine karşı çıktığımız için öldürülmek istemiyoruz. En temel hak olan yaşama hakkını talep etmek zorunda kalmak istemiyoruz. Şiddete karşı tüm önlemlerin derhal alınmasını talep ediyoruz. Lezbiyenler Vardır! Kadınlar Vardır! (BB/EÖ)


Kaynak: Bianet