10 Mart 2011 Perşembe

Kadınlar Örgütlü ve Güçlü Bir İsyan İçin Taksim'deydi

Taksim'den Tünel Meydanı'na yürüyen feministler, kadın katline, kadını şiddetten korumayan yasalara ve yasa uygulayıcılarına, devlet kaynaklı şiddete, kadınların evdeki emeğinin yok sayılmasına, çalışma hayatında kadına yönelik ayrımcılığa, homofobiye, savaşa ve patriarkal düzene karşı "isyanını" dile getirdi.

İstanbul'da feministler, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde öfke, özlem ve taleplerini daha yüksek bir sesle dillendirebilmek için bir aradaydı.

Feministler, kadın katline, kadını şiddetten korumayan yasalara ve yasa uygulayıcılarına, cinsel şiddet suçlularını koruyan Adli Tıp Kurumu'na, erkeklik indirimi yaparak katilleri koruyan mahkemelere, devlet kaynaklı şiddete, kadınların evdeki emeğinin yok sayılmasına, çalışma hayatında kadına yönelik ayrımcılığa, homofobiye, nefret cinayetlerine, savaşa ve patriarkal düzene karşı "isyanlarını" haykırmak için dün saat 19.30'da Taksim Tramvay Durağı'nda buluştu.


Mor bayrakları ve flamaları, rengarenk atkı ve bereleri, davulları, darbukaları, düdükleri, sloganlarıyla İstiklal Caddesi'ni dolduran yüzlerce kadın, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM), hükümete, adli makamlara "Kadınlar her gün yakınları erkekler tarafından öldürülüyor. Durdurmak için daha ne bekliyorsunuz?" diye seslendi.


Ellerinde yakınları tarafından öldürülen kadınların fotoğraflarıyla yürüyen kadınlar "Kadın cinayetlerine isyandayız", "Erkek vuruyor devlet koruyor", "Bedenine, kimliğine, emeğine sahip çık", "Ar değiliz mal değiliz zar değiliz biz feministiz", "Ev işi yapma dünya dursun", "Gelsin baba, gelsin koca, gelsin polis, gelsin cop, inadına isyan, inadına isyan, inadına özgürlük", "Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa" sloganları attı.


Kadın ve erkeğin eşit olmadığını söylerken kadınlara üç çocuk doğurmalarını tavsiye eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a "Bize bak başbakan, tepemizi attırma, kendin yat yumurtaya" diye seslendi.


"Hür doğdum hür yaşarım" ve "Kadınlar vardır" şarkılarını hep bir ağızdan seslendirdi.


Kadınların yürüyüşünü, İstiklal Caddesi'ndeki erkekler şaşkın bakışlarla izledi. Bazı erkekler cep telefonlarıyla fotoğraf ya da video çekerken bazıları da kortejin sloganlarını telefonlarıyla yakınlarına dinletmeye çalıştı. Bazı erkek ve kadınlar ise yürüyüşçülere el sallayarak ya da alkışlarla destek verdi.


Yürüyüş, Tünel Meydanı'ndaki basın açıklamasının ardından sokak partisiyle son buldu.


"Kağıt üzerinde kalacak yasalar değil, acil önlem istiyoruz"

Basın açıklamasını, İstanbul Feminist Kolektif adına Gökçe Kartaler okudu.


Kartaler, bu yıl da devletin erkek egemen zihniyeti aşındıracak, kadının beden ve emek sömürüsünün önüne geçecek, kadına yönelik fiziksel, psikolojik ve ekonomik şiddetin hızını kesecek hiçbir önlem almadığını belirtti.


"Bu yıl da kadınlar tacize, tecavüze ve erkek şiddetine karşı korunmasız kaldı. Elimizde 8 Mart öncesi acele açıklaması yapılan yasa tasarısı haberinden başka bir şey yok. Kağıt üzerinde kalması muhtemel yasaları değil, acil önlem istiyoruz" diyen Kartaler, TBMM'ye, hükümete, adli makamlara, "Artık tek bir gün, tek bir kadının öldürülmesine tahammülümüz kalmadı" diye seslendi.(BB)


* İstanbul Feminist Kolektif'in 8 Mart açıklamasının tam metnini görmek için tıklayın.


* Fotoğraf: Nilgün Yurdalan


Kaynak: Bianet