8 Şubat 2011 Salı

Taksim'de Hes Eylemi Gerginliği: Hopalılar'dan Little Big çıkarması



Hopalılar, derelerini korumak için bugün İstanbul Taksim'deydi. Hopa'da HES kurmak isteyen, Little Big'in de sahibi olan ERVA enerjiyi protesto eden Hopalılar, LTB mağazasında pankart açtı.

Hopa Dereleri Koruma Platformu, Taksim'de yaptığı eylemle "Satılık deremiz, suyumuz yok" dedi. Taksim Meydanı'nda bir araya gelen Karadenizliler, Galatasaray'a yürüdü. Eyleme, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, bol ödüllü "Sonbahar" filminin yönetmeni Özcan Alper ve başrol oyuncusu Onur Saylak ile Munzur Vadisi Koruma Platformu destek verdi.

Hopalılar, "Yalancı Little Big Hopa'dan defol git", "Santral yapma boşuna, yıkacağız başına", "Hopa'da santral istemiyoruz" sloganları eşliğinde Galatasaray'a doğru yürürken, bir grup İstiklal Caddesi üzerinde bulunan Little Big mağazasından pankart açarak çıktı. Bu arada kısa süreli arbede yaşandı.

Galatasaray Meydanı'nda bir konuşma yapan yönetmen Özcan Alper, "Karadeniz'de HES yapmak isteyenler, Emek sinemasını yıkıp yandaşlarına peşkeş çekmek isteyenler, TOKİ adı altında gecekonduları yıkarak halkı evsiz bırakanlardır" dedi, Karadeniz halkının buna izin vermeyeceğini söyledi.

İÇME SUYU KAYNAĞI KURUYACAK

Platform adına açıklama yapan Levent Yılmaz, HES inşaatlarının doğaya, canlı yaşamına ve kültürlere verdiği zararı görmek için uzmanlığa değil gören gözlere ihtiyaç olduğunu söyledi. AKP ve sermayenin HES ısrarının enerji üretmek gerekçesiyle su kaynaklarını ele geçirmek ve özelleştirmek olduğunu belirten Yılmaz, "Bugün Hopa, devlet destekli sermayenin azgın saldırılarıyla karşı karşıyadır. Hopa'nın içme suyu kaynağı olan Güneşli Deresi üzerine HES inşa edilmek istenmektedir" dedi.

LTB'YE BOYKOT

Yapılmak istenen HES'in LTB patronları EVRA enerji olduğunu söyleyen Yılmaz, EVRA enerjinin Hopa'da sert kayaya çarptığını, Hopa halkının Türkü, Lazı Hemşinli'si, Poşa'sı, Gürcü'sü ile HES'e karşı duracağını vurguladı. LTB ürünlerini boykot edeceklerini ifade eden Yılmaz, "Hopa'da, vadilerimizde, köylerimizde, ellerimizde oraklarla, kazmalarla, tulumumuz ve kavalımızla horona durur gibi nöbet tutacağız. AKP ve şirketler ellerini deremizden suyumuzdan ve yaşamımızdan çekene kadar mücadeleye devam edeceğiz" diye konuştu.

Kaynak: ETHA