9 Şubat 2011 Çarşamba

Çernobil Kuşları da Etkilemiş

Bilim insanları, 1986 yılında büyük çevre felaketine yol açan Çernobil nükleer santralının çevresinde yaşayan kuşların beyinlerinin küçüldüğünü ortaya çıkardı.

Daily Mail’in haberine göre, Güney Carolina Üniversitesi ile Paris Üniversitesi bilim insanları tarafından 48 türden 550 kuş üzerinde gerçekleştirilen araştırmada, nükleer kazanın etkilediği bölgede yaşayan kuşların beyinlerinin yüzde 5 daha küçük olduğu saptandı.



PLoS bilim dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, tarihteki en büyük nükleer felakete sahne olan bölgede yaşayan kuşların iç organlarının radyasyondan çok daha fazla etkilendiği ortaya çıktı.



Çevresel felaketlerde vücudun ilk olarak beyini korumaya alması nedeniyle, bu organın diğerlerine göre daha az etkilendiğini kaydeden bilim adamları, buna rağmen Çernobil çevresindeki İtalya’nın yarısı kadar bir bölgede kuşların beyinlerinin diğerlerine göre yüzde 5 daha küçük olduğunu saptadılar.



Bilimadamları beyin küçülmesinin bir yaşın altındaki kuşlarda daha yüksek olduğunu belirttiler.

Araştırma, Çernobil çevresindeki memeli hayvan sayısının da giderek azaldığını ortaya koyarken, buna karşılık böcek sayısında artış olduğu gözlendi.



Kaynak: Haberlink