30 Kasım 2010 Salı

Kadına Şiddet, Mücadele Günü Dinlemedi



Çoruh Aksu Vadisi Koruma Platformu’nun Borusan Holding’in sürdürdüğü HES inşaatını protestosunda, polis müdahale etti. Kadın eylemci Kaos GL’ye; “Pasif direnişimize karşın müdahale edilince yere düştüm ve tekmelendim” diye konuştu.

Çoruh Aksu Vadisi Koruma Platformu’nun Borusan Holding’in sürdürdüğü HES inşaatını protestosunda, polis müdahale etti. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ne denk gelen eylemde yaşananlarla ilgili bir kadın eylemci “Pasif direnişimize karşın müdahale edilince yere düştüm ve tekmelendim” diye konuştu.

İstanbul – Emir Çelik

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü (25 Kasım) Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı önünde Borusan Filarmoni Orkestrası Konseri öncesi, Borusan Holding'in Çoruh Aksu Vadisi'ndeki hidroelektrik santral (HES) inşaatları protesto edildi.

Erzurum Aksu köylülerinin eylemine, yaşam savunucusu gruplar ve diğer yörelerdeki HES karşıtlarından oluşan yüzden fazla kişi katıldı. Aynı saatlerde beyoğlu’nda ve Türkiye'nin farklı şehirlerinde kadın hakları örgütleri de, kadına yönelik şiddete karşı eylemler yapıyordu.

Çoruh Aksu Vadisi Koruma Platformu'na Direnişin Ritimleri grubu da enstrümanlarıyla destek oldu. Konsere girişlerin tamamlanması ardından yaptıkları müziğe kapı önünde devam etmek isteyen gruba güvenlik görevlileri müdahale etti; eylemciler polis şiddetine uğradı.

Grup aktivistlerinden Özlem, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde yaşadığı polis şiddetiyle ilgili Kaos GL'ye konuştu.

Güvenlik hakaret etti; Polis tekmeledi

Seslerini daha çok duyurabilmek için müziğe kapı önünde devam etmek istediklerini söyleyen Özlem “Çok çirkin sözler sarf eden güvenlik görevlileri müdahale etti. Sonra gelen polisler de ittirmeye devam etti. Buna rağmen biz gülerek, tamamen pasif direniş uygulamaya devam ettik” diye konuştu.



Özlem, yaratılan gerginlikle oluşan arbedede birkaç kişinin yere düştüğünü ve ezilme tehlikesi geçirdiğini hatırlattı; kendisi de yere düştüğü sırada çevik kuvvet tarafından tekmelendiğini belirtti ve şöyle devam etti:

“Bu coğrafyada kadına yönelik şiddet ortada; tekmenin bacak arama gelmesi nedeniyle cinsiyetçi bir tekme olarak da hissettim tabii.”

“Ama polisin şiddetini kadın, erkek, trans hep birlikte yaşadık. Aynı tekme bir erkeğe de atılabilirdi. Uğradığım şiddet sonrası kendimi toparlayarak kenara çekildim ve yaşananlara sadece güldüm.”

“İçeri girmeye çalışmak gibi bir şey yaşanmadı”

“Konserin basılmaya çalışıldığı” şeklindeki haberlerle ilgili ise Özlem “Hiçbir şekilde içeriye girmeye çalışmak gibi bir şey söz konusu değildi. Borusan bu konularda iyi çalışıyor, sanki insanların kendi aklı yokmuş gibi sunuyor” diye konuştu.

Başka bir eylemcinin ifadesine göre olay yerindeki Emniyet yetkilisi, şiddetin sorumluluğunu özel güvenlik birimleri olduğunu öne sürdü.

“Anadolu'nun HES karşıtı çığlığına kulak verin”

Eylemde Koruma Platformu'nun basın açıklamasını okuyan Ebru Erbaş "Anadolu'nun çığlığına kulak verin. Kar hırsıyla Anadolu'yu geri dönüşsüz bir yıkıma sürükleyenler, sözde kültür sanat etkinlikleriyle kanlı ellerini yıkayabileceklerini zannediyor” dedi.

Aksu köylüsü Hanifi Aksu ise, şirketin bildirilerini "Gerçekleri Aksu'da görüyoruz" diyerek yırttı. Eylemciler, samba ritimleri ve tulum eşliğinde horon tepti.

Borusan Holding basına gönderdiği bildiride, projelerinin “doğa ve topluma saygılı” olduğunu savundu.

Platform da yazılı bir açıklamayla, medya şirketlerinin Borusan Holding'le olan ilişkilerine işaret etti; basında çıkan “konser basma” haberlerinin gerçeği yansıtmadığını, böyle bir olay yaşanmadığını söyledi. Açıklamada HES projelerinin bölgede doğa ve kültüre zarar verdiği, amacın enerji değil suyun kullanım hakkını devretmek olduğu da ifade edildi.

Kaynak: Kaos GL