24 Kasım 2010 Çarşamba

Akarsular Bile Satılacak

AKP hükümetinden yeni bir talan yasası daha geldi. 2B olarak bilinen “orman vasfını yitirmiş arazilerin” satışı olanaklı hale gelecek. Bu satışlardan 25 milyar dolar gelir edilmesi bekleniyor. Böylece kentsel dönüşüm adı altında kentleri yağmaya açan, akarsuları bile satışa çıkaran sermaye devleti bu coğrafyada “satılamayacak” tek bir karış bile bırakmayacak.

Hükümetin uzun zamandır üzerinde çalıştığı 2B arazilerinin satışına ilişkin yasa tasarısında sona gelindi. Tam anlamıyla rant ve talan anlamına gelen yasayla ilgili taslak çalışmasını üç bakanlık yürütüyor. Maliye, Çevre ve Orman ile Bayındırlık ve İskan Bakanlıkları'nın hazırlayacağı taslağın, Bakanlar Kurulu'nda görüşüldükten sonra yılbaşına kadar Meclis'e gönderilmesi öngörülüyor.



Buna göre arazilerin öncelikle hak sahiplerine satışının önü açılacak. “Hak sahipleri”nden belli miktar başvuru bedeli alınacak. Bedel, arazinin bulunduğu bölge ve konuma göre değişecek.



2B arazilerinin bulunduğu iller sıralamasında, Antalya birinci sırada yer alıyor. Antalya’yı Balıkesir, Mersin, Adapazarı, Muğla ve İstanbul takip ediyor. Yüksek gelirin Antalya, İstanbul ve Muğla gibi illerden sağlanacağı, diğer illerdeki bedellerin düşük olacağı hesaplanıyor. Satışa sunulacak toplam alanın ise 5 milyon dönüm olduğu belirtiliyor.



Kim bu “hak sahipleri”?



İstanbul, Ankara, İzmir gibi kentlerde rantı yüksek alanların üzerine villa konduranlar, kıyı şeritlerine oteller yapanlar “hak sahipleri” tanımı içerisinde yer alıyor. 400 metrekareye kadar üzerinde yapılaşma olan ve orman olma özelliğini yitirmiş arazilerin bu sahipleri, rayiç bedelini ödeyerek işgal ettikleri kamu alanlarına sahip olacaklar. Satılmayanlar da maliye bakanlığı eliyle TOKİ"ye devredilecek. AKP hükümeti, bu yasayla kamu arazilerine işgal ederek kasalarını dolduranlara kıyak geçerken, bu satışlardan 25-30 milyar arasında gelir elde etmeyi bekliyor.



AKP açık kapı bırakmayacak



AKP, yasanın,muhalefet tarafından iptal edilme ihtimaline karşı da önlem aldı. Anayasa Mahkemesi’nin yasayı iptal etmesi aşamasına kadar ilana çıkılacak. Fiyat ve büyüklükler önceden belirlendiği için süreç derhal başlatılacak. Yasa iptal edilse bile daha önce yapılan satışlar bundan etkilenmeyecek.

Kaynak: Haberlink