13 Ekim 2010 Çarşamba

Aştiyani'nin Oğlu ve Avukatı Kayıp




İran, zina nedeniyle recm cezasına çarptırılan Sakine Aştiyani'nin oğlu ve avukatı ile söyleşi yapan iki "yabancı"nın tutuklandığını açıkladı. Başsavcı Golam-Hüseyin Mohseni-Ejei, 11 Ekim'de "bu iki kişinin gazeteci olmadıklarını, olsalar bile söyleşi yapmak için gerekli medya akreditasyonuna sahip olmadıklarını" belirtti.


"Recme Karşı Uluslararası Komite"den (ICAS) Mina Ahadi, iki gazetecinin bir Alman gazetesi için çalıştığını fakat güvenlik nedeniyle adını açıklayamayacağını söyledi.


İran Dışişleri Bakanı sözcüsü Ramin Mehmanparast ise 12 Ekim'de yaptığı haftalık basın toplantısında, "yabancı uyruklu bu iki kişi, turist vizesine sahip ve devrim karşıtı gruplarla ilişkili" diye konuştu.


Mahmanparast, gazetecilerin uyruklarına ICAS'a gönderme yaparak değindi: "Aştiyani ile görüşmeyi sağlayan devrim karşıtı bir akım, Almanya bazlı. Tutukluların da Almanyalı olduğunu söyleniyor."


Kardeş ve Avukattan Haber Alınamıyor


Ahadi, Aştiyani'nin oğlu Sajad Gaderzade ve avukatı Houtan Kian ile önceki gün gazeteciler söyleşi yaparken telefonda olduğunu ve bir anda gazetecilerin "Ne oluyor" diye bağırdığını ve "Kapatmak zorundayım" dedikten sonra hattın kesildiğini anlattı.


Gaderzade ve Aştiyani ile ilgili resmi bir bilgi verilmezken, dün Aştiyani'nin ailesi, oğullarının eve dönmediğini ve avukatlarından bir haber alamadıkları belirttiler. Ahadi, "gözaltına alındıklarından yüzde 100 eminim, ama nerede olduklarını bilmiyoruz" diye konuştu.


"İhlallerin Eleştirisini Engellemek İçin Mazeret"


Almanya Gazeteciler Birliği de web sitesinde ismini vermediği gazetecilerin serbest bırakılması için çağrı yaptı. Birliğin başkanı Michael Konken, ikilinin tutuklanmasına sebep olan suçlamanın "İran'daki insan hakları ihlallerini eleştiren yayınları engellemek için bir mazeret" olduğunu söyledi.


43 yaşındaki Aştiyani hakkında zina yapmaktan recm cezası verilmiş; cezanın uygulanması uluslararası kamuoyu baskısı sonucu durdurulmuştu. Geçtiğimiz haftalarda İran Dışişleri Bakanlığı, Aştiyani'nin cinayet suçlamasından yargılanmasının sürdüğünü söylemişti.


* Bu haberi Emir Çelik, AFP, BBC ve The Guardian'dan den derleyerek Türkçeleştirdi.


Kaynak: BİA Haber Merkezi