3 Ekim 2010 Pazar

Almanya, Polis Şiddetinin Şokunda

Stuttgart'ta milyarlarca avroluk yeni gar inşaatı için ağaç kesilmesini oturma eylemiyle protesto edenlere 1000 polis tazyikli su, gaz ve coplarla saldırdı. Aralarında çocuk ve yaşlıların da olduğu 400'den fazla kişi yaralandı. Polis şiddetini protesto için önceki gün 100 bin kişi sokağa döküldü.

Almanya, Stuttgart kentine yeni gar inşaatını protesto edenlere polisin orantısız güç kullanmasının şokunu yaşıyor.

2009 sonbaharında ekonomik krize rağmen yeni gar projesine 7 milyar avro yatırılmasını protesto için başlayan gösteriler, gar inşaatı için Schlossgarten Parkı’nda ağaçların kesilmesiyle yeni bir evreye girdi. Perşembe günü parkta toplananlara tazyikli su sıkan, biber ve gözyaşartıcı gaz içerikli bombalar atan polis, aralarında çocukların da bulunduğu 400’den fazla kişiyi yaraladı. Buna tepki olarak cuma sokaklara 100 binden fazla kişinin dökülmesiyle ‘Stuttgart 21’ denen projeye karşı bugüne kadarki en büyük protesto düzenlendi.


Kendilerini ağaçlara zincirlediler

Stuttgart’ta eski garın yıkılması, yerine Avrupa’nın tüm demiryolu ağlarının birleşeceği bir yeraltı garı ve demiryolu inşa edilmesi projesi, Almanya’yı birbirine katıyor. Schlossgarten’ın ağaçlardan ‘temizlenmesiyle’ inşaata başlanması planına karşı perşembe günü parkta binlerce kişi oturma eylemi düzenledi. Haftalar öncesinden duyurulan eyleme emeklilerden çocuklara toplumun her kesiminden katılım vardı. Bazıları kendilerini ağaçlara zincirledi. Ancak karşılarında tazyikli su, biber gazı, gözyaşartıcı gaz ve coplarla saldıran 1000 civarında polis buldular. Ayrım gözetmeyen polis, su ve gazı çocuklara da boca etti.
400’den fazla kişi göz rahatsızlığı geçirirken, bazılarında derin yaralar oluştu, burunları kırıldı, yüzünde gaz bombası patlayan bir kişi kör olma tehlikesiyle karşı karşıya. Ağır yaralı 16 kişi hastaneye kaldırıldı. En genci 15, en yaşlısı 68 yaşında 26 kişi gözaltına alındı.

‘Sadece kestane attılar’ itirafı

‘Stuttgart 21’e destek veren Almanya Başbakanı Angela Merkel’in itidal çağrısına rağmen, önceki gün 100 bin kişi sokaklara dökülüp polis şiddetini ve Baden Württemberg eyaleti başbakanı Stefan Mappus’u protesto etti. Vuvuzelalar çalıp “Utanın” diye bağıran kitle, Merkel’in CDU partisinden olup şiddete rağmen “Polise güvenim tam” açıklaması yapan eyalet liderini ‘Rambo politikası’ yürütmekle suçladı, ‘Mappus defol’ diye bağırarak istifasını istedi. Polis, önce orantısız güç kullanımını “Bize taş ve şişe attılar” diye gerekçelendirmeye çalıştı, ama daha sonra “Sadece kestane atıldı” itirafında bulundu.

Stuttgartlılar, projeye ayrılan 7 milyar avronun daha çok ihtiyaç duyulan alanlara harcanmasını istemekle kalmıyor, tarihi gar binasını seviyor ve asırlık ağaçların kesilmesini istemiyor. Ancak 300 küsur ağaçtan 25’i kesildi bile. Kent sakinleri ağaçları koruyabilmek için parkta vardiyalı kalıyor ve uyuyor.

Cem Özdemir kızgın sirke misali

Önceki günkü yürüyüşe Yeşiller Partisi Eşbaşkanları Claudia Roth ile Cem Özdemir de katıldı. Polis şiddetine çok sinirlenerek “Almanya’da 2010’da böyle bir şeyin mümkün olabileceğini düşünemezdim. Mappus kan görmek istiyor” tepkisini gösteren Özdemir, daha sonra Mappus’la ilgisi sözünü geri alıp özür diledi. Özdemir, ortamın daha fazla gerilmemesi ve inşaat projesinin durdurulması temelinde diyalog başlatılmasını istedi.

Merkel, yaralananlar için üzüldüğünü açıklayıp proje taraftarları ile karşıtlarını müzakere masasına çağırsa da, “Göstericilerin protesto hakkı var, ama demokratik bir kararın uygulanmasını engellemeye hakları yok” çıkışını yaptı. Ancak bu inadı, önce Baden Württemberg eyaletinde iktidarı kaybetmesine, sonra da sallantıdaki koalisyon hükümetinin çökmesine yol açabilir.

Kaynak: Der Spiegel