5 Eylül 2010 Pazar

Baz İstasyonu Kurulması İçin Çevre Halkının Onayı Gerekecek

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Çakar, yaptığı yazılı açıklamada Ankara İl İnsan Hakları Kurulu’nun baz istasyonları ile ilgili olarak THD ve vatandaşlardan gelen başvuruları değerlendirdiğini ve Dünya Sağlık Örgütü Elektromanyetik Alanlar Uluslararası Danışma Komitesi’nin “Bilimsel Belirsizliklerin Olduğu Durumlarda Halk Sağlığı” raporunda öngörülen “ihtiyat ilkesi” gereğince bir dizi prensip kararı alınmasını uygun bulduğunu kaydetti.

Çakar, yaptığı yazılı açıklamada Ankara İl İnsan Hakları Kurulu’nun baz istasyonları ile ilgili olarak THD ve vatandaşlardan gelen başvuruları değerlendirdiğini, bu konuda Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyofizik Ana Bilim Dalı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Biyofizik Ana Bilim Dalı, Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanlığı ve TÜBİTAK’tan görüş istediğini belirtti. Çakar, kurulun bu görüşler ışığında Dünya Sağlık Örgütü Elektromanyetik Alanlar Uluslararası Danışma Komitesi’nin “Bilimsel Belirsizliklerin Olduğu Durumlarda Halk Sağlığı” raporunda öngörülen “ihtiyat ilkesi” gereğince bir dizi prensip kararı alınmasını uygun bulduğunu kaydetti. Ankara İl İnsan Hakları Kurulu’nun aldığı prensip kararı şöyle:

“-İlgili ve yetkili kurum ve kuruluşlar baz istasyonlarının kuruluşu aşamasında halkın duyarlılığını göz önüne alacaklar.

-Eğer bir bölgede (yerleşim alanında) baz istasyonunun kurulumu zorunlu ise, kurallara uygun olarak dikilen kulelerin tepesine kurulması, mümkün olmadığı veya iletişim probleminin çözülemediği takdirde çevrede bulunan en yüksek binanın tepesine yapılacak ek bir çıkmanın üzerine dikilecek minimum 3 metrelik kulenin üzerine kurulabilmesi söz konusu olabilecek.

-Baz istasyonunun binanın çatısına kurulmasının zorunlu olduğu halde o binanın çevre binalardan daha yüksek olmasına dikkat edilmesi ve hem binada oturanlarla hem de yakın çevrede yaşayanlarla uzlaşmaya varılması gerekecek.

-Baz istasyonlarının çocukların bulunduğu hastane, çocuk bahçesi, kreş ve okul gibi yerlere veya yakınlara kurulmasından sakınılacak.

-Baz istasyonlarının teknik şartnameye uygun olarak kurulması ve denetimlerinin yapılması sağlanacak.”

Çakar, kararın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Altındağ, Çankaya, Keçiören, Mamak, Yenimahalle, Etimesgut Belediye Başkanlıkları. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı ile Avea, Turkcell ve Vodafone Bölge Müdürlükleri’ne tebliğ edildiğini bildirdi.

Çakar, ayrıca TDH tarafından 16 Mayıs 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Elektronik Haberleşme Cihazlarına Güvenlik Sertifikası Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik’in baz istasyonları kurulmadan önce mahalli çevre kurullarından görüş alınması ile ilgili eski Yönetmelik hükmünü kaldırması ve istasyonların kurulması aşamasında ÇED sürecinin işletilmesi ve halkın katılımı araçlarına yer vermemesi sebebi ile iptali talebiyle Danıştay’da açılan davada, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun Eylül ayındaki ilk toplantıda dosya ile ilgili bir karar vereceğini belirtti.

Kaynak: Milliyet