28 Ağustos 2010 Cumartesi

İran 18 Yaşındaki Hamidi'ye de Ölüm Cezası Verdi

Hamidi'ye, "eşcinsellik" ve "bir erkeğe tecavüz girişimi" suçlamalarıyla ölüm cezası verildi. Tanıklar iddiaların asılsız olduğunu söylüyor, somut kanıt yok. İşkence sonrasında iddiaları kabul eden belge imzalamak zorunda kalan Hamidi için uluslararası kampanya başladı.

Tahran - BİA Haber Merkezi

27 Ağustos 2010, Cuma


İran'da 18 yaşındaki İbrahim Hamidi, "eşcinsel olması" ve "bir erkeğe tecavüze yeltenmesi" suçlamaları ve ölüm cezası istemiyle yargılanıyor. Suçlamaları kanıtlayacak hiçbir belge olmadığı gibi, tecavüze uğradığı iddia edilen kişinin de böyle bir durumun gerçekleşmediğini söylemesine rağmen, Hamidi infaz gününü bekliyor.


Ahmedinecad: İran'da eşcinsel yoktur

Üç yıl önce Birleşmiş Milletler Genel Meclisi önünde "İran'da eşcinsel yoktur" diyerek böyle bir durumun ölüm cezası verilmesine sebep olacağını belirten İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinecad, tüm dünya Sakine Aştiyani'nin idamının engellenmesi için uğraşırken, Hamidi'yi ölüm cezası istemiyle yargılıyor. İranlı Eşcinseller Örgütü başkanı Saki Kahraman suçlamaların asılsız olduğunu duyurdu.


Fransa merkezli Libération gazetesinin haberine göre, Hamidi, iki yıl önce Tebriz'de karıştığı bir kavga sırasında üç arkadaşıyla birlikte tutuklandı. Kavga ettiği kişilerden birinin Hamidi'nin kendisine tecavüz etmeye yeltendiğini, bu nedenle kendisinden şikâyetçi olduğunu söylemesi üzerine "eşcinsel olma" ve "bir erkeğe tecavüze yeltenme" iddialarıyla suçlandı.


İran polisi Hamidi'nin üç arkadaşına "Hamidi'yi suçlarsanız sizi serbest bırakırım" teklifinde bulunmasına rağmen, Hamidi'nin arkadaşları eşcinsel olmadıklarını ve böyle bir tecavüz girişiminin de bulunmadığını söylediler.


Daha sonra kendisine tecavüz edildiği iddiasında bulunan kişi polise böyle bir durumun olmadığını, ailesinin baskısıyla böyle bir suçlama yapmak zorunda kaldığını itiraf etmesine rağmen, Hamidi, günler süren işkence sonunda asılsız iddiaların doğruluğunu kabul eden bir belge imzalamak zorunda kaldı ve arkadaşlarıyla birlikte iki ay boyunca avukatsız yargılandı. Hamidi, 21 Temmuz'da ölüm cezasına çarptırıldı ve şu an Tahran'da tutuklu bulunuyor.


Avukatı da zor durumda

İran'da idam istemiyle yargılanan Aştiyani'nin de avukatı olan Muhammed Mustafai, Hamidi'nin suçsuz yere idam edileceğini kendisinin de tehditler aldığı için Türkiye'ye kaçtığını ve sığınma talebiyle Norveç'e ulaştığını bildirdi. Mustafai, idamla yargılanan yüzlerce kişinin avukatı olduğunu belirterek "Peki karşılığı ne oldu? Beni, eşimi ve kayınbiraderimi tutukladılar" dedi.


Uluslararası kampanya

Britanya merkezli insan hakları örgütü Outrage ve Ortadoğu Eşcinseller Örgütü, Hamidi'nin idam edilmemesi için kampanya başlattı. Ayrıca Uluslararası Af Örgütü, 1 Ekim 2010'a kadar, Hamidi'yi destekleyenleri Arapça, İngilizce, Fransızca, Farsça ya da kendi dillerinde idamın durdurulması için mektup yazmaya davet etti.


İran'da her yıl eşcinsel olduğu gerekçesiyle 30, 40 civarında insan tutuklanıyor. Bugüne kadar içlerinden beşi ölüme mahkum edildi. Her yıl yüzlerce İranlı eşcinsel İran yasalarından kaçmak için Türkiye'ye sığınıyor. (SA/TK)


* Bu haberi Selin Altunkaynak derledi.