16 Ağustos 2010 Pazartesi

Gdo'ya Hayır Platformu, Bilimsel Komite Kararlarını Yargıya Taşıyacak

GDO'ya Hayır Platformu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın genetiği değiştirilmiş ürünler konusunu yap-boz alanına çevirdiğini savunarak, 13 Ağustos'ta çıkarılan yönetmeliğe dikkat çekti. Platform bilimsel Komite kararlarının iptal edilmesi için gerekli yasal girişimin başlatılacağını bildirdi.

GDO'ya Hayır Platformu yaptığı yazılı açıklamada, Biyogüvenlik Yasası uyarınca yönetmeliklerden ilkinin Biyogüvenlik Kurulu ve komitelerin çalışma usul ve esaslarını belirlediği, diğerinin ise GDO konusunda eski yönetmeliği yürürlükten kaldırarak yeni çerçeve çizdiğini kaydetti. Açıklamada, her iki yönetmeliğin de yürürlüğe giriş tarihinin 18 Mart 2010 tarihinde TBMM'de kabul edilen Biyogüvenlik Kanunu'nda olduğu gibi 26 Eylül 2010 olduğu vurgulandı.

-"32 ÇEŞİT GDO TÜRKİYE'YE GİRDİ"-

Açıklamada, bakanlığın yönetmelikleri 2 ay geciktirdiğine işaret edilerek, 32 çeşit GDO'nun Türkiye'ye girdiği bildirildi. Bakanlık tarafından Ekim 2009'da çıkarılan ve 6 ay içinde 3 kez değiştirilen GDO Yönetmeliğine göre kurulan Bilimsel Komite'nin bugüne kadar 16 Mısır, 3 soya, 3 kolza, 1 şekerpancarı, 1 patates, 6 pamuk, 1 maya ve 1 bakteri biyokütlesinin kullanımının "insan ve hayvan sağlığı açısından istenmeyen bir etki oluşturmayacağına" karar verdiği ifade edilen açıklamada, kullanıldığında herhangi bir risk oluşturmayacağı kanısına varan Komite sadece T25 kodlu GDO'lu mısıra izin vermediğine dikkat çekildi. Açıklama şöyle sürdü:

"Komite karar verirken sadece, Avrupa Birliği'nde tüketime uygun olduğuna dair onaylanmış gen olması koşulunu dikkate almaktadır. Bilimsel Komite'nin kararlarına dayanak yaptığı Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi'nin değerlendirmeleri, çoğunlukla biyoteknoloji şirketlerinin gerçekleştirdikleri çalışmalar üzerinden yapıldığı için Avrupa yurttaşları ve bilim insanları tarafından artan ölçüde sorgulanmaktadır. Bakanlık yasa yürürlüğe girmeden önce Bilimsel Komite aracılığıyla adeta yangından mal kaçırırcasına GDO'lu ürünlere serbestlik tanımıştır."

Ayrıca açıklamada, bu durumun Türkiye'yi ithalat merkezine dönüştürdüğüne dikkat çekilerek, Türkiye'de bu ürünleri ikame edecek ürünleri üreten üretici ve sanayicinin adeta cezalandırıldığı ileri sürüldü.

Öte yandan açıklamada, GDO'ların Türkiye'ye girmesi için Komitenin bir araç haline getirildiği savunularak, "Türkiye 10 yıldan fazla süre boyunca GDO'lu ürünlerin girmesini sadece seyreden, son bir yılda ise bu olaya hukuki meşruiyet kazandırma peşinde koşan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, insan yaşamı, bitki ve hayvan varlığımız genetik kaynaklarımız ve gıda güvenliğimiz büyük riskler altına itmektedir" denildi.

Bununla birlikte açıklamada, Bilimsel Komite kararlarının iptal edilmesi için gerekli yasal girişimin başlatılacağı bildirildi.

Kaynak: ANKA