15 Ağustos 2010 Pazar

Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan 4 Ay Sonra Gelen HES İtirafı

Çevre ve Orman Bakanlığı, Tunceli Munzur Vadisi’ne yapılan Mercan Hidroelektrik Santralı’nın (HES) Milli Parklar sınırları içinde olduğunu resmen kabul etti.Bakanlık Radikal’e gönderdiği cevap yazısında, “Söz konusu tesis Munzur Vadisi Milli Parkı sınırları içerisinde kalmakta olup konuya ilişkin inceleme devam etmektedir” dedi. Radikal, Mercan HES’in Milli Park sınırları içinde yapıldığını 27 Mart 2010’da gündeme getirmiş, aynı tarihte bakanlıktan da konuyla ilgili görüş talep etmişti. Çevre ve Orman Bakanlığı Radikal’in sorularını tam dört ay sonra cevap verdi. Yazıda, Mercan HES’in Milli Parklar’a yapıldığı açıklanarak konunun incelendiği belirtiliyor.

Tuncelili avukat Barış Yıldırım 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu ve Milli Parklar Yönetmeliği’nin HES ve barajlara izin vermediğini hatırlattı:

“Kanuna göre uzun devreli planda yer almayan yapılar milli park sınırlarına inşa edilemez. (Munzur’da) Uzun Devreli Gelişme Planı da halen onaylanmış değil. Uzman bilim adamları, akademisyenler tarafından 2002-2006 yılları arasında Uzun Devreli Gelişme Planı hazırlanmıştı. Ancak Çevre ve Orman Bakanlığı’nda bekleyen bu plan daha onaylanmadı. Zaten orada da Munzur Vadisi’ne baraj ve HES yapılamayacağı açıkça belirtiliyor. Dolayısıyla Uzun Devreli Gelişme Planı onaylanmasa da onaylansa da Mercan HES kaçak durumdadır.”

Santralın kurulması için karar alanlar, inşa edenler ve halen enerji üretenler ve bu yasadışı duruma müdahalede bulunmayan tüm ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirten Yıldırım, “Savcılık Mercan HES’le ilgili Çevre Bakanlığı’ndan ilgili tüm bilgi ve belgeleri istedi. Tunceli Çevre ve Orman İl Müdürü de bir incelemede bulunarak bakanlığa rapor gönderdi. Munzur Vadisi Milli Park sınırları içerisinde dört baraj ve beş HES için Su Kullanım Hakkı Anlaşması imzalandı. Mercan HES’in durumu diğer baraj ve HES’lerin burada yapılmaması için emsal teşkil edecek. Yoksa Munzur’un suyu kalmayacak” dedi.

Yedi yıldır elektrik üretiyor
Mercan Hidroelektrik Santralı’nın (HES) yapımına 1985 yılında başlandı. 20 megavat kurulu güce sahip santral, 2003 yılında devreye alındı ve elektrik üretimine başladı. Zorlu Enerji Grubu, Mercan HES’in işletmesini 2008’de ADÜAŞ’tan (Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.) 30 yıllığına devraldı.

Kaynak: Radikal-15/08/2010