22 Temmuz 2010 Perşembe

Siirt ve Batman'da Ormanlar Yakılıyor

Batman ve Siirt’in kırsalında, askerler ve korucular tarafından ateşe verildiği belirtilen ormanlık alanlarda çıkan yangın sonucu binlerce dönümlük ekili alan kül oldu

Batman ve Siirt’in kırsalında, askerler ve korucular tarafından ateşe verildiği belirtilen ormanlık alanlarda çıkan yangın sonucu binlerce dönümlük ekili alan kül oldu. Yangın karşısında yetkililer sessizliğini korurken, Çevre Gönülleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa, orman yakmanın canlı haklarına karşı yapılan bir suç olduğunu belirterek, yakılan arazi sahiplerinin kendilerine başvuru yapmaları halinde yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.
Batman ve Siirt kırsal kesimlerini de içine alan Garzan bölgesinde ormanlık alanların “Güvenlik” gerekçesiyle asker ve korucular tarafından ateşe verildiği belirtilirken, yakılan ormanların içinde MKE menşeli boş kovanların bulunması bu iddiayı güçlendiriyor. Binlerce hektarlık ekili alanın kül ettiği yangınlar karşısında yetkililerden gelen “Havaların sıcak olmasından kaynaklı, güneşin kırık cam parçasına vurmasıyla ateş çıktığı” şeklindeki açıklamaları ve buna rağmen yangına müdahale edilmemesi çelişki yaratıyor.

‘CANLI HAKLARINA KARŞI İNSANLIK SUÇUDUR’

Bölgede artan yangınlara ve yetkililerin buna karşı sessiz kalınmasına tepki gösteren Batman ÇEVDER Başkanı Hasan Argunağa ise, bölgede artan operasyon, çatışma ve bunlarla bağlantılı çıkan yangınların bölgedeki vahim uygulamayı ortaya koyduğu belirtti. “Özellikle dağlık ve orman alanların yakılması canlı haklarına karşı yapılan bir insanlık suçudur” diyen Argunağa, “Dernek olarak, bölge insanlarının kendilerine başvuru yapılması halinde, olayı gerçekleştirenler hakkında suç duyurusunda bulunacağız” şeklinde konuştu.

‘1990’LARA MI DÖNÜYORUZ?’

Bölgede, insanlara ait bağ ve bahçelerin de içinde bulunduğu binlerce dönümlük arazilerin yakılmasını insan haklarına yapılmış bir saygısızlık olarak değerlendiren İHD Batman Şube Başkanı Osman Künteş ise, “Özellikle çıkarılan bu yangınların, insanların haklarını güvenliğini sağlamaya görevli asker ve korucular tarafından yapılması olayın vahametini ortaya koyuyor” dedi. Yıllardan beri her operasyon ve çatışmaların arttığı bölgede “Güvenlik” gerekçe gösterilerek, dağlık alanların ateşe verildiğine vurgu yapan Künteş, “OHAL uygulamasının olduğu dönemlerde bile bu vahim tablo ortaya çıkmamıştı, bununla birlikte acaba yine ‘1990’lara mı dönüyoruz’ kaygısını yaşıyoruz” dedi.

Kaynak: Evrensel