29 Temmuz 2010 Perşembe

Boğa güreşleri yasağı İspanya'yı karıştırdı



İspanya’nın Katalonya bölgesi uzun bir süredir tartışılan boğa güreşleri meselesiyle ilgili Çarşamba günü tarihi bir adım attı. 55’e karşı 68 oyla Katalan parlamentosu bölge genelinde boğa güreşlerinin yasaklanmasına karar verdi. Böylece Katalonya İspanya’da hala “ulusal festival” olarak görülen boğa güreşleri geleneğini yasaklayan ilk bölge oldu. Konu Katalanca “Yeter!” anlamına gelen “Prou!” sloganıyla yola çıkan bir kampanya sonucu ilk olarak Kasım 2008’de parlamentonun gündemine alınmıştı.

Parlamentonun kararı yüzlerce yıllık bu sporu (ya da sanatı) yasaklamanın yanı sıra bu işle uğraşan organizatör şirketler ve matador kıyafetlerinde uzmanlaşan terziler gibi iş sahiplerinin de yasaklanmasını öngörüyor. Böylece toplumun önemli bir bölümünün yasaktan mali olarak da zarar göreceği tahmin ediliyor.


Oylama sırasında mecliste bulunan Prou! kampanyasının sözcüsü Eric Gallego, “Burada insanlar çok mutlu. Daha önce boğalar bir istisna olarak Katalonya’nın hayvan koruma yasalarının dışında tutuluyordu. Sonunda boğalar da korunabilecek” dedi.

PARTİLER KARŞI KARŞIYA GELDİ

Katalonya parlamentosundaki partilerin, üyelerine her zaman yaptıkları gibi blok halinde değil kendi vicdanlarına göre oy kullanmaları için izin vermesine rağmen, karar partileri karşı karşıya getirdi. Hem merkez sağ Halk Partisi hem de Katalan Sosyalistler karara şiddetle karşı çıkarken, özerklik yanlısı partilerden oluşan Convergence I Unio, Katalan Solu ve Katalan Yeşilleri kararı destekledi. Dolayısıyla yasağın altında milliyetçi görüşler yattığı yönünde iddialar ortaya atıldı.


Barselona gazetesi El Periódico, muhalif oyların yasakla ilgili Aralık ayında yapılan ön oylamadan bu yana azaldığına dikkat çekti. Öte yandan İspanya Anayasa Mahkemesi’nin Haziran ayında Katalonya’nın bağımsız bir ülke olarak tanınmasını öngören Estatut’u reddetmesinin ardından milliyetçi kanadın oylarında bir artış görüldü.


Milliyetçilik karşıtı Ciutadans Partisi’nin milletvekillerinden Alberto Rivera, meclisteki diğer milletvekillerini ikiyüzlülükle suçladı. “Eğer hayvan haklarıyla bu kadar ilgiliyseniz, bugünden sonra hiçbiriniz ciğer pate yemeyeceksiniz demektir” diyen Rivera, yasağa destek verenlerin “resmi bir Katalan kimliği oluşturma çabaları sırasında canlarını sıkan bir detayı ortadan kaldırmak istediklerini” söyledi.



KATALONYA-İSPANYA FARKI


Gerçekten de yasak Katalanların kendilerini İspanya’nın geri kalanından ayrı tutma çabasıyla uyuşuyor. Boğa güreşlerine karşı hareketlerin neden Katalonya’da İspanya’nın diğer yerlerinden daha güçlü olduğu sorusuna Gallego, “Biz Avrupa’nın geri kalanına daha yakınız. Katalonya zaman daha açık, daha kozmopolit bir yer oldu” dedi.


Ancak oylama kararının birkaç ideologun eseri olduğunu söylemek zor. 2006 yılında düzenlenen bir anket Katalanların yüzde 71’inin boğa güreşlerine karşı olduğunu göstermiş, bölgede düzenlenen boğa güreşlerine katılım da son dönemde ciddi anlamda zayıflamıştı. Dün kabul edilen yasaktan önce Katalonya defalarca boğa güreşlerinin sınırlandırılması için girişimlerde bulundu; örneğin 2003 yılında kabul edilen bir hayvan hakları yasasıyla 14 yaşın altındakilerin güreşlere katılması yasaklandı. Dahası Prou! kampanyasına 180 bin kişi imza attı.


Ancak yasak boğa güreşi tutkunları için büyük bir darbe oldu. Barselona merkezli Festival Savunma Platformu’nun kurucusu Luis Corrales, oylamadan önce parlamentonun üyelerine lobi yapmak için saatler harcadı. Corrales son dakikaya kadar geleneklere saygı ve “vatandaşların özgürlüklerinin korunması” adına yasağın geçmeyeceğine yönelik inancını korudu.

YASAĞIN MALİYETİ 400 MİLYON EURO


Corrales’in liderliğindeki platformun, yaptığı bir araştırmaya göre yasak dolayısıyla ödenecek tazminatların Katalonya’ya maliyeti 400 milyon euro olacak. Gazetecilere açıklama yapan Corrales, “Bu kadar derin bir resesyon içindeyken hükümetimiz neden böyle bir para ödesin ki?” dedi.

Festival Savunma Platformu yasağı İspanya Anayasa Mahkemesi’ne götürmeyi planlıyor. Ancak Katalonya’nın dışında asıl büyük soru yasağın İspanya’nın geneli üzerinde nasıl bir etki yapacağı. Boğa güreşlerinin tanıtımında uzmanlaşan Madrid merkezli iletişim şirketi Tauropress’in direktörü Israel Vicente, “Görünen o ki bu yasak benzer girişimlere de ilham verecek ve ülke genelinde boğa güreşleri ciddi anlamda etkilenecek” dedi.


Vicente, “Ancak Halk Partisi gibi partilerden boğa güreşlerinin korunması için daha güçlü çabalar da gelebilir. Bugüne kadar boğaların siyasi bir yanı yoktu. Şimdi Pandora’nın kutusu açılmış oldu” dedi.