28 Mayıs 2010 Cuma

5 Yıl Sonra Başlayabilen Adalet Arayışı

5 Haziran 2005 tarihinde, ‘Dünya Çevre Günü’nü Bergama Çamköy'de kutlamak isteyen meslek ve çevre örgütleri üyeleri ile ekolojistlere, Koza Altın Madeni Şirketi çalışanları tarafından yapılan yumurtalı, taşlı saldırıyla ilgili davanın ilk duruşması yapıldı.


Meslek odaları, sendikalar, çevre örgütleri ile siyanürlü altına karşı mücadele yürüten Eşme’den, Efemçukuru’ndan, Artvin-Cerattepe’den, Tunceli-Ovacık’tan yerel inisiyatifler, 5 Haziran 2005 tarihinde, ‘Dünya Çevre Günü’nü Bergama Çamköy'de kutlamak için 3 ay önceden başlayarak çalışmalara başlamış, gerekli yasal işlemleri tamamlayarak Çamköy’e gitmek için yola çıkmışlardı.

Koza Altın Şirketi, Ovacık ve Çamköy girişinde 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü kutlama bahanesiyle izin başvurusu yapmış, dışarıdan gelenlere Ovacık ve Çamköy girişinde yumurtalı, taşlı saldırı yapılmış, saldırıda birçok aracın camı kırılmış ve yaralananlar olmuştu.

Bu olayla ilgili açılan davanın ilk duruşması bugün Bergama Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. 136 kişi hakkında şüpheli ve sanık olarak açılan davanın ilk duruşmasına madencilerden katılım olmazken, mağdur taraftan EGEÇEP ve ekoloji örgütleri ile meslek örgütü üyeleri ve avukatları katıldı.

Duruşma sonrası açıklama yapan EDP İzmir İl Başkanı ve davacılar avukatlarından Arif Ali Cangı, “Dosya da bir tutarsızlık gördük. Uyap’ta iki iddianame var. Birisi 28.12.2009 tarihli, diğeri 30.12.2009 tarihli iki iddianame görünüyor. 28.12.2009 tarihli iddianamede ‘Çamköy yolunu kapatarak hürriyeti kısıtlama ve mala zarar vermeye azmettirici’ olarak görülen Hamdi Akın İpek’in, bugünkü dosyada ve iddianamede adı yok. Buna itiraz ettik ve dava dosyasında bulunmasını istedik. Çünkü bizim şikayetçi olduğumuz ilk kişi Hamdi Akın İpek’ti fakat bugünkü dosyada adı yok” dedi. Arif Ali Cangı, savcılığın 5 yıl sonra dava açması ve madenci tarafın duruşmaya gelmemesini ise ‘davayı zaman aşımına uğratmak istediklerini düşünüyoruz’ şeklinde yorumladı.

Kmlik tespiti yapılan ilk duruşmanı ardından eksikliklerin tamamlanması için süre istendi ve davanın ikinci duruşması 23 Temmuz 2010 tarihine alındı.