8 Nisan 2010 Perşembe

Yuvarlakçay'da Zafer Köylünün

Muğla’nın Köyceğiz ilçesine bağlı Yuvarlakçay’da 128 gündür derelerine hidroelektrik santralı (HES) yapılmaması için nöbet tutan köylüler, ilk hukuk zaferini kazandı. İdare Mahkemesi, Muğla Valiliği tarafından verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının yürütmesi durduruldu. Keşif ve bilirkişi incelemesi yapılıncaya kadar, HES ihalesini alan AKFEN, bölgede hiçbir çalışma yapamayacak.

Yuvarlakçay’da nöbet tutanlar önceki akşam öğrendikleri mahkeme kararını büyük bir coşkuyla kutladı. Yuvarlakçaylılar, karara rağmen nöbetlere devam edeceklerini söyledi.

Topgözü mevkiinde 3 Aralık’tan bugüne nöbet tutan köylüler, adına bugüne kadar 11 idari dava açmıştı. Bu davalardan Muğla Valiliği’ne yürütmeyi durdurma istemli ‘ÇED gerekli değildir’ kararı aleyhine açılan dava kabul edildi. Böylece şimdilik Yuvarlakçay’da HES yapımı durmuş oldu.

Muğla Valiliği, Yuvarlakçay’a yapılması istenen 3.40 megavat gücündeki HES projesi için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı vermişti. Valilik, bu kararını Çevre ve Orman Bakanlığı’nın o dönem yürürlükte olan ÇED Yönetmeliği’nde ‘10 megavattan düşük güce sahip santrallar için ÇED Yönetmeliği’ne dahil değildir’ yer alan maddesine dayandırmıştı. Ancak daha sonra yönetmelikte yapılan düzenlemeyle ÇED için kurulu güç ‘0.5 megavata kadar çekilmişti. Yönetmelikle yapılan değişiklik gerekçesiyle açılan davada, yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Kararda “Dava konusu işlemin niteliği ve uygulanması halinde telafisi güç zarar doğurabilecek nitelikte bulunması nedeniyle, mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırıldıktan sonra sonra bu konuda yeniden bir karar verilinceye kadar, dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına oybirliğiyle karar verildi” denildi.

Davanın müdahil avukatı Berna Babaoğlu Ulutaş, köylülerin karara çok sevindiğini belirterek şunları söyledi: “Mahkeme böyle bir kararı vererek keşif ve bilirkişi incelemeleri yapılana kadar meydana gelecek zararları da önlemiş oldu. Mahkemeyi kutluyorum. Sonuçta bir tedbir kararı ancak gerekli incelemelerin ardından esastan da burada HES yapımını durduracak bir karar çıkmasını bekliyoruz. Kaçak kesilen anıt ağaçların henüz tespiti yapılmadı. Bir an önce gerekli tespitlerin yapılmasını talep ediyoruz. Geride 10 idari davamız daha var. Bu davaları da kazanacağımıza inanıyoruz.”

"MAÇ 90 DAKİKA"

Muğla 1. İdari Mahkemesi kararı 30 Mart’ta aldı. Önceki akşam öğrenilen karar Yuvarlakçay’da nöbet tutan köylüler tarafından sevinçle karşılandı.

Pınarköylü Mustafa Daşkın, haberi duyar duymaz herkese haber verdiklerini ve Topgözü’ndeki nöbet tutulan kamp alanında eğlence düzenlediklerini anlattı. Daşkın, “Yaklaşık 1000 kişi toplandı. Türküler söyledik. Basın açıklaması yaptık. Mahkeme kararını okuduk. Bizim için büyük bir sevinç oldu. Çünkü ilk karar bu. Ancak daha yolun başındayız. Maç 90 dakika. Biz 11 dava açtık, şu anda birinden karar çıktı. Yani 1-0 öne geçtik. Bizler davamızda yüzde 100 haklıyız. Bu yüzden kazanacağız” diye konuştu.

Kaynak: SERKAN OCAK / Radikal