11 Mart 2010 Perşembe

Maden Şirketlerinin Rantı Halkın Direnciyle Karşılaştı



Zeytinlik ve ormanlık alanda sondaj çalışmalarına başlayan Söke / GM Madencilik, 4 ayrı noktada aramalarını sürdürüyor. Sondaj çalışmalarının Katı Atık Depolama yolu çevresindeki zeytinlik ve ormanlık alandaki Kirazlı- Yayla- Kuşadası üçgeninde sürdürülmesi üzerine Kirazlı'lılar, sondaj çalışmalarım dikkatle izlemeye başladı.

Maden arama çalışmalarını sürdüren şirket görevlilerinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan arama izni aldıklarını söylediği öğrenildi.

BUNA İZİN VERMEYECEĞİZ!


Yöre halkı ve parti temsilcileri arama izni verilmesine karşı tepkili.Maden arama çalışmaları ile ilgili olarak açıklama yapan Kirazlı Köyü Muhtarı Hüseyin Fırat; "Bölgede madencilik yapılmasına kesinlikle karşıyız. Bulunduğumuz yer, Dilek Yarımadası Milli Parkı'ndan sonra en yeşil bölge. Nar Deresi yakınında sondaj çalışmalarının yapıldığı yer, fıstık çamı ormanı ile bölgemizin oksijen deposu. Bölgede madencilik ile ilgili bir girişim olacaksa bile, konunun Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantılarıyla ele alınması gerektiğini açıktır.

Maden aranmasıyla ilgili çalışmalar öncesi ÇED raporu için köyde toplantı yapılması gerekir. Böyle bir başvuru henüz yok ama, buradaki ormanları korumak için köylüler gönüllü koruma görevlisi gibi çalışıyor. Buraya maden arama izni verilmesi, doğanın, köyümüzün, bu cennet bölgenin yok edilmesi demektir. Buna göz yummamızı, izim vermemizi kimse bizden beklemesin" dedi.

ÖDP: ARAMA İZNİ AYMAZLIĞI


Kirazlı Köyü Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Nihat Fırat da; "Kirazıyla ünlü köyümüzde 6 yıl önce organik tarıma geçtik.Yürüttüğümüz çalışmalar uluslararası düzeyde ses getirmiş durumda. Bir maden işletmesinin 3-5 kuruşlıuk kazancı uğruna bir köyün yok edilmesine göz yummayız. Bunu tüm gücümüzle engelleyeceğiz" diyerek tepki gösterdi.

Konu ile ilgili olarak ÖDP Kuşadası ilçe Örgütü'nden de açıklama geldi. Açıklamada "Kuşadasmın akciğeri gibi duran Kirazlı ve Yayla Köyü'nün geleceğini karartacak olan maden ocağının bırakın açılması, arama izni verilmesi bile büyük bir aymazlıktır. Kuşadası'nın aklıselim turizmcileri, doğaseverleri, aktivistleri, kısacası Kuşadası'nda soluk alıp veren herkesle birlikte, baştan aşağı yanlış olan bu maden arama faaliyetine karşı durmamız gerekiyor" denildi.

Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Yasa teklifi AKP'li TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, Tarım Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi ve Çevre Komisyonu Başkanı Haluk Özdalga tarafından hazırlandı ve geçtiğimiz yaz aylarında meclis başkanlığına sunuldu. Verilen yasa teklifine göre; "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan izin almak kaydıyla, zeytin üretim sahalarında zeytinyağı fabrikaları, tarımsal sanayi işletmeleri, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri yapılıp işletilebilecek." Yasa teklifini ile zeytin alanlarında yasa ile var olan koruma, bu yasa değişikliğiyle kalkacak. Konu siyasilerin inisiyatifine bırakılarak, enerji tekellerinin önü açılmış olacak.

Kaynak: Birgün