27 Mart 2010 Cumartesi

Loç'ta Köylüler HES Yapımcılarını Konuşturmadı

Cide İlçesi Loç Yöresi'ne yapılması düşünülen hidroelektrik santralinin yetkilileri, çevrede açmaya çalıştıkları taş ocağının İl Genel Meclisi’nce reddedilmesinden sonra, köylülere Çed Raporları konusunda bilgilendirme toplantısı yapmak istediler.

Çevre ve Orman Bakanlığı temsilcileri başta olmak üzere birçok kamu kurum ve kuruluşunun temsilcilerinin de katıldığı bilgilendirme toplantısına katılan halk, firma yetkililerinin konuşmasına izin vermedi.

Orya Madencilik adlı şirket yetkililerinin konunun HES ile ilgili olmadığını, açılacak kum ve çakıl ocağı ile ilgili olduğunu bildirmelerine rağmen, köylüler ikisinin ayrı ayrı düşünülemeceğini, sonuçta her şeyin HES inşaatı için yapılacağını bildiklerini ve bu konuda kimseyi konuşturmayacaklarını yetkililere bildirdiler. Bunun üzerine bakanlık temsilcileri, görüşleri ilgili bakanlığa bildirilmek üzere köylülere ve HES’i protesto için gelenlere söz verdi ve her konuşma kayıt altına alındı. Tüm konuşmacıların ortak konusu; bu Bölgenin Milli Parklar sınırları içinde olduğu, dünyaca ünlü Valla Kanyonu çıkışında bulunduğu, bu güzelliklerin yok edilmemesi gerektiği, kendilerine nasıl atalarından kaldıysa, kendileri de çocuklarına öylece bırakmak istediklerini, sonunda karşımıza askeride çıkarttıklarını ve en önemlisi de İlgili şirketin köyde bazı kişileri yanına alarak aralarına nifak soktuklarını söylediler.

Açtıkları döviz ve pankartları ile birlikte sık sık sloganlar atarak, çatal kaşık ve tencereleri birbirine vurarak firma yetkililerinin izinsiz arazilerine girdiklerini, yüzlerce ağacı katlettiklerini, bu gün akşama kadar araçların bulundukları yeri terk etmezlerse tarlalarının sınırlarını kapatacaklarını ve araçları kendi tarlalarından geçirmeyeceklerini bildirdiler.

Son olarak söz alan grubun sözcüsü Erdinç Ay da “İncelenmesi gereken Raporun iki gün önce ele geçirilebildiklerini, bu konuda yetkililerin kasıtlı hareket ettiğini, ilgili firmanın daha inşaata başlamadan Çed raporuna aykırı işler yapmağa başladığını, Cide Belediyesinin bu bölgede nasıl vidanjörle atık alacağı sözü verebildiğini” sordu. Çok sayıda güvenlik görevlisinin katıldığı toplantı gergin bir ortamda başladı, ancak, küçük tartışmalar dışında başladığı gibi olaysız bitti.

Kaynak: Yeni Cide Postası