28 Mart 2010 Pazar

Antik Kentte Yeni Tehlike

Birinci derece Arkeolojik Sit alanı olan İzmir Bergama’daki Allianoi Antik Kenti sular altında bırakacak olan Yortanlı Barajı’nın yerinin değiştirilmesi ve Allianoi’nin sular altında kalmasının önlenmesi için açılan davalar devam ederken, yeni bir iddia ortaya çıktı. Antik kenti korumak için kurulan Allianoi Girişim Grubu üyelerinden Avukat Arif Cangı ve Doç. Dr. Ahmet Yaraş, 10 Nisan’da baraj kapaklarının kapatılacağı ve bu işlem öncesi tarihi eserlerin korunması ihalesinin de Koçoğlu Holding’e verildiği yönünde duyum aldıklarını ancak, her iki duyumu da resmi olarak doğrulatamadıklarını açıkladı.


‘GELİNEN SÜREÇ HUKUKA AYKIRI’

Doç. Dr. Yaraş, davaların sürdüğü sırada baraj kapaklarının kapatılmasının ve barajın su ile doldurulmasının yasal olmadığını belirterek, seçimler öncesi Allianoi’nin oldu bittiye getirilmek istendiğini söyledi. İhaleyle ilgili net bir bilgi alamadıklarını dile getiren Yaraş, “Eğer böyle bir ihale yapılmışsa bu ihaleden kimsenin haberinin olmaması ilginç olur. Çünkü ihaleler açık bir şekilde yapılır. Aksi halde ihalenin gizli kapaklı yapıldığı kanısı ortaya çıkar. Şu anda bu duyumların doğru olup olmadığı yönünde çabalarımız sürüyor. Ancak maalesef muhatap bulmakta zorlanıyoruz” dedi.

Cangı ise, “Tarihi eserlerin korunması adı altında mimlenmesi yasal değildir. İdari Mahkeme’de açtığımız dava hala sürüyor. İptal kararı çıktığında ‘artık baraj faaliyet gösteriyor, tarihi eserler mimlendi’ bahanesiyle iptal kararı yok sayılacak” diyerek usulsüzlüğe dikkat çekti.

1970’li yıllarda projelendirilen, ancak inşaat ve uygulamasına başlanmayan Yortanlı Barajı’nın su toplama havzasında bulunduğu için, Antik kente ilişkin yapılan kurtarma kazıları 1998 yılında başladı. İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2001’de ‘Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanı’ olarak ilan edildi. Ancak bu gelişme sonrası Devlet Su İşleri (DSİ), kurul kararına rağmen, yıllardır uygulamasını yapmadığı barajın ihalesini yaptı ve hızla gövde inşaatına başlandı. 2005’te ise Allianoi’nin korunması için çözüm bulunana kadar barajda su tutulmamasına karar verildi.

Koçoğlu Holding, ihalelerde ‘nam’ salıyor

İddialara göre antik kentteki tarihi eserlerin korunması için ihalenin verildiği Koçoğlu Holding, adını Bolu’da düşen ve iki pilotun ölümüne neden olan Sağlık Bakanlığı’na bağlı ambulans helikopter ile duyulmuştu. Helikopterin düşmesi üzerine gözler, hizmet alım ihalesine çevrilmiş ve ihale sürecinde ilginç tartışmaların yaşandığı ortaya çıkmıştı. İhaleye katılmak isteyen firmalar, Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile görüşerek, ihale tarihinin global ekonomik krizi ve AKP hakkında açılan kapatma davasını gerekçe göstererek, 20 gün ertelenmesini istemişti. Fakat Koçoğlu Holding tekliflerinin hazır olduğunu belirtmişti. Bakanlık erteleme talebini reddedince ihaleye sadece Koçoğlu Holding katılmıştı. 17 helikopter için 135 milyon euroluk teklif veren Koçoğlu Holding böylece ihaleyi kazanmıştı. Bunun üzerine firmalar, ihalede haksızlık yapıldığı gerekçesiyle ihaleyi itiraz etmişti.

Kaynak: Ekolojistler.org